menu

The Light That Failed: A Reckoning - Ivan Krastev en Stephen Holmes (2019)

Alternatieve titel: Falend Licht: Hoe het Westen de Koude Oorlog Won Maar de Vrede Verloor

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Engels
Historisch

256 pagina's
Eerste druk: Penguin, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het idee, de belofte, was dat Oost-Europese landen na de val van de Muur steeds meer op West-Europa zouden gaan lijken. Maar anno 2019 worden we wakker in een wereld waarin het Westen juist steeds meer inspiratie lijkt te putten uit de antiliberale populistische leiders uit de voormalige Sovjet-Unie. Ergens is iets verschrikkelijk misgegaan, dat staat vast. In dit boek, dat zowel politieke psychologie, geopolitieke analyse als cultuurkritiek is, laten Ivan Krastev en Stephen Holmes overtuigend zien dat we terug moeten naar 1989 om de wereld van vandaag te begrijpen. In dat jaar werd Oost-Europa min of meer verplicht het westerse liberale model over te nemen. De wrok hierover resulteerde uiteindelijk in het xenofobe populisme van vandaag. Ironisch genoeg lijken de rollen nu omgedraaid. Het einde van de geschiedenis bleek het begin van het tijdperk van imitatie.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Waarom kiest het Oostblok weer voor autoritaire leiders? - NRC
Hoe kan het dat voormalige Sovjet-landen na ‘1989’ alsnog voor populistische en autoritaire leiders kiezen? Volgens dit boek gingen er drie dingen mis. (●●●●●)


avatar van eRCee
Raspoetin schreef:
Volgens dit boek gingen er drie dingen mis.

Dat valt nog goed mee dus.

avatar van Raspoetin
Het glas is inderdaad halfvol.

avatar van Rainbow
3,0
Het idee dat Krastev hier neerpent, komt ook wel terug in deze eerdere lezing Stephen Kotkin - een zeer begenadigd spreker.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:55 uur

geplaatst: vandaag om 14:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.