menu

Vacuum in the Dark - Jen Beagin (2019)

Alternatieve titel: Stofzuigen in het Donker

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Sociaal / Romantiek

240 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

De zesentwintigjarige Mona is schoonmaker van beroep. Ze is onlangs verhuisd van de Oostkust van Amerika naar New Mexico voor een frisse start (na een ongezonde liefdesaffaire – een junk met de naam Mr. Getver, lang verhaal), maar haar pogingen om haar leven op de rails te krijgen, zijn vooralsnog mislukt. Om te beginnen is er een nieuwe ongezonde liefdesaffaire, ditmaal met de ietwat labiele Mr. Duister – toevallig getrouwd met een van Mona’s schoonmaakcliënten. Dan is er het Hongaarse kunstenaars­echtpaar, ook cliënten, dat kennelijk meer wil van Mona dan alleen een fonkelend aanrecht. Die getroebleerde verhouding doet Mona weer denken aan de minder plezierige kanten van haar eigen jeugd (gescheiden ouders, pleeggezin, lang verhaal). Heel even dreigt het cirkeltje helemaal rond te komen dankzij Mr. Duister – ware het niet voor de onverwachte veerkracht van Mona, een van de meest onaangepaste, hilarische hoofdpersonages in hedendaagse fictie.

zoeken in:
avatar van schelley
3,0
geplaatst:
Stofzuigen in het donker is een uniek maar ook wel bevreemdend verhaal. Het boek is een samenbundeling van 2 romans, namelijk; “Doen alsof ik dood ben” en “Stofzuigen in het donker”.

Mona wil een nieuw leven starten in New Mexico na een mislukte relatie met meneer ‘Getver’, die bovendien ook nog drugsverslaafd is. Ze werkt als schoonmaakster en komt in aanraking met stuk voor stuk aparte cliënten.
Mona wordt nog veel geconfronteerd met gebeurtenissen uit het verleden. Ze heeft een heftige jeugd gekend en heeft dit nog niet volledig kunnen plaatsen. Sinds haar 12e woont ze bij haar tante door de moeilijke relatie tussen Mona en haar ouders. Beagin beschrijft dit eerder op een luchtige, laconieke manier waarbij de ernst van de gebeurtenissen lijkt weg te vagen. Dit gaf mij wel een vreemd gevoel tijdens het lezen.

Mona is een uniek en verrassend personage met vele vreemde trekjes (zoals bijvoorbeeld in de spullen kijken van cliënten en foto’s trekken van zichzelf op deze plaatsen). Hierdoor vind je misschien weinig aansluiting maar kan je wel lekker fantaseren. Ze toont zich doorheen het verhaal erg veerkrachtig en is zeker geen opgever.

De schrijfstijl van Beagin leest erg vlot. De pagina’s razen voorbij zonder dat je het weet. Beagin gebruikt in haar boek een bijzonder soort zwarte, cynische humor. Je moet hier voor zijn of net niet. Af ent oe kon mij dit charmeren maar luidop lachen was niet voor mij weggelegd. In het boek zijn er vele “seksuele” passages; avontuurtjes van Mona. Dit kan mij in een boek tijdelijk bekoren maar naar mijn gevoel nam dit soms wat te veel de overhand in het verhaal.

De vergelijking met Bridget Jones zie ik niet meteen. De flaptekst vind ik niet de juiste verwachtingen oproepen ten opzichte van boek dat je voorgeschoteld krijgt. De cover is echter wel erg toepasselijk. De verwijzing hierbij naar schoonmaakster Mona en haar seksuele avonturen vind ik prachtig weergegeven.

Samenvattend vond ik het een bijzonder en origineel verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:00 uur

geplaatst: vandaag om 18:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.