menu

Stille Wateren - Alexandra Nagelkerke en Victoria Nagelkerke (2019)

mijn stem
4,08 (6)
6 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Thriller

320 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, Amsterdam (Nederland)

Sophie is negenentwintig en woont nog bij haar ouders. De spanning in huis is echter om te snijden. Tien jaar geleden heeft ze iets afschuwelijks gedaan, en daar moet ze nog dagelijks voor boeten. Gebukt onder schuldgevoel probeert Sophie haar leven weer op de rit te krijgen, hoewel haar omgeving haar geen centimeter ruimte geeft. Dan slaat de twijfel toe. Wat is er eigenlijk echt gebeurd? Is zij werkelijk het monster waar de kranten vol van stonden? De zoektocht naar de waarheid brengt Sophie en haar omgeving aan het wankelen en zorgt ervoor dat grenzen tussen waan en werkelijkheid vervagen. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt, speelt een manipulatief spelletje met haar...

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
hebben diepe gronden.

avatar van Arkan
5,0
Een psychologische thriller in de volle zin van het woord, zonder bloedige of super wrede taferelen.

Het boek is in een simpele schrijfstijl neer gezet, het leest lekker weg en dat maakt dat je vanaf zin 1 wil verder lezen, dat je het hoe, het wat en het waarom wil weten.

Het hoofdpersonage Sophie is zo goed uitgewerkt dat het echt lijkt dat je in haar huid zit en het voelt alsof het je allemaal zelf overkomt. Maar ook de andere personages zijn gewoon echt goed.

Het plot? Waauuwwww, dat is de klapper op de vuurpijl. Die had je zien aankomen, of toch nee, helemaal niet zien aankomen. Maar het maakt het boek gewoon af.

Een aanrader dus, en een sterk staaltje van hoe een psychologische thriller hoort te zijn.

avatar van schelley
3,0
Eva Nagelkerke is een pseudoniem voor Alexandra en Victoria Nagelkerke. De Nederlandse zussen schrijven samen thrillers. Stille wateren is hun derde thriller.

De 29-jarige Sophie woont bij haar ouders. 10 jaar geleden is er iets verschrikkelijks gebeurd. Sophie heeft ondertussen in de gevangenis en in een psychiatrisch ziekenhuis gezeten en mag nu van de rechter bij haar ouders inwonen met hun toezicht. Thuis is de spanning voelbaar. Sophie voelt zich eenzaam en opgesloten. Haar ouders zijn dwangmatig bezig met structuur en bezorgen Sophie een schuldgevoel aangezien zij hun toekomstplannen hebben moeten laten varen. Sophie mag in de bloemenwinkel gaan werken van een kennis. Hierdoor komt ze meer mensen uit het verleden tegen en begint ze hier ook meer over na te denken. Is alles wel gebeurd zoals beschreven staat in de kranten?

Het verhaal bouwt zich traag op. Het wordt duidelijk dat Sophie al van kinds af aan vreemd is en eigenlijk een angststoornis heeft. Dit blijft echter onder de radar tot ze op kot gaat om te studeren. Sophie begint stilaan meer en meer af te glijden. Hier komt het psychologische stukje kijken. De hoofdstukken wisselen af tussen periodes uit het verleden (10 jaar geleden) en het heden. Hoofdzakelijk wordt er vanuit Sophie haar perspectief gekeken en af en toe ook via Annette, Sophie’s huisgenote. Sophie voelt zich in een hokje gedreven en probeert te streven naar meer zelfstandigheid. Hierdoor verliest ze soms haar zelfbeheersing tot ongenoegen van haar ouders. Sophie begint meer twijfels te krijgen over wat er nu 10 jaar geleden gebeurd is en probeert dit te achterhalen. En dan is daar Willem.. Hij zoekt Sophie steeds op om meer te weten te komen over het verleden. Wat volgt is een spannend verhaal waarbij het lijkt of je steeds op een ander spoor terecht komt.
Persoonlijk vond ik Sophie een vervelend personage. Ze is extreem onzeker en angstig. Hierdoor vond ik dit boek minder aangenaam om te lezen. Het werkte wat op mijn zenuwen. Het verrassende plot maakte dan wel weer wat goed in het verhaal.
Nagelkerke heeft een vlotte schrijfstijl. De verschillende twisten in het verhaal vond ik wel wat voorspelbaar. Een thriller die vooral naar het plot toe spannend wordt. De start van het verhaal liet wat op zich wachten.

avatar van Sharon
4,0
Met recht een psychologische thriller. Al vrij snel in het boek kom je er achter dat er iets met Sophie is, maar je hebt geen idee wat. Het verhaal speelt zich af in het heden en in het verleden. Beetje bij beetje kom je meer te weten over Sophie en over datgene wat zich heeft afgespeeld. Je vraagt je continue af wat er nou echt gebeurt is. Op het einde vallen alle puzzelstukjes in elkaar en kom je er achter wat de psyche met een mens kan doen. Wat mij betreft zeker een aanrader.

4,0
Mooie kennismaking met de zusjes Nagelkerke. Een boek dat je vanaf het eerste moment pakt, en waarin je er stapje voor stapje achter komt wat er 10 jaar geleden precies is gebeurd. Het einde (los van het laatste hoofdstuk) kondigt zich al wel aan gedurende het boek, maar dan komt er toch nog een laatste verrassing. De moeite waard!

Gast
geplaatst: vandaag om 04:32 uur

geplaatst: vandaag om 04:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.