menu

Zwarte Golven - Eric Wewerinke (2019)

mijn stem
4,12 (4)
4 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Thriller

220 pagina's
Eerste druk: Water, Amsterdam (Nederland)

Tim is verheugd als hij wordt uitgenodigd een jacht mee over te zeilen van Nederland naar Corfu. Dat hij geen ervaring heeft vindt de schipper, miljonair Robert, geen probleem. Als ze op zee zijn krijgen Tim en reisgenote Julia fantastische verhalen te horen van Robert. Maar naarmate de reis vordert gaat die zich steeds vreemder gedragen. Verbeeldt Tim zich dingen of zit hij al weken op zee met een psychopaat?

zoeken in:
Sharon
Wat een spannend en ongelooflijk verhaal. Doordat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal is het bijna absurd. In het begin denk je nog gewoon te lezen over twee jonge mensen die meegaan op een mooie zeilreis. Ze maken de mooiste gebeurtenissen mee. Deze en de omgeving worden prachtig beeldend beschreven. Langzaamaan komen de twijfels bij Tim over de verhalen het het gedrag van Robert. Prachtig en spannend boek waarin je ook meer leest en leert over een psychopaat/narcist.

avatar van Jason82
Lijkt een beetje op de film Dead Calm?

Sharon
Ik heb die film niet gezien. Zojuist de korte beschrijving van de film op MovieMeter gelezen. Het heeft ergens misschien wel raakvlakken, maar het boek is naar mijn idee duidelijk anders.

glimmerman270
Sharon schreef:
Ik heb die film niet gezien. Zojuist de korte beschrijving van de film op MovieMeter gelezen. Het heeft ergens misschien wel raakvlakken, maar het boek is naar mijn idee duidelijk anders.


Of de film " Voyage" uit 1993 met Rutger Hauer en Iric Roberts
Op dìt moment een fijn boek om te lezen

Sharon
Dat verhaal lijkt er iets meer op, maar ook daarbij zie ik grote verschillen met het boek. Gewoon lezen dus. ? Ik vind het echt de moeite waard.

glimmerman270
Ongelooflijk verhaal over twee mensen die op een boot verblijven met een psychopaat/narcist. Deze mensen hebben geen emphatie of gevoelens naar andere toe. Ze bekijken iemand in de vorm van: wat voor gewin kan ik halen uit die ander. Enkel zìjn emoties en gevoel telt. De rest zijn "pionnen" in zijn spel.
Wat hij precies wilde met Tim en Julia, is niet helemaal duidelijk. Macht uitoefenen, het gevoel dat ze afhankelijk van hem zijn, geld (Tim's geld) en Julia mogelijk zijn nieuwe speelvrouwtje.

Dat er meer psychopaten- òf beter: mensen met psychiatriche trekjes- zijn weet ik allang. Je moest eens weten hoeveel foute mensen er rondlopen. Sla de kranten maar open.

Goed en in sommige gevallen beklemmend goed

3,0
Als kritiekpuntjes zou ik zeggen: iets teveel spreektaal, niet altijd even lekker lopende zinnen en ik miste af en toe wat verdere psychologische uitdieping. Het unieke, waargebeurde verhaal en de spanning vergoedden echter veel. Ook zijn duidelijke passie voor de natuur/wereld kon me wel bekoren. Ik ben in ieder geval het hele boek lang geboeid gebleven.

avatar van Insignificance
4,5
Over waarheden en realiteit. Hoe ze worden waargenomen, aangenomen en beleefd. Iets in die richting. Met de (paar) open zee mijmeringen heb ik niet zoveel, met de aantrekkingskracht die bepaalde bewoners van het grote nat uitstralen des te meer. Moet magisch zijn, in zo'n blauwe wereld omringd worden door dolfijnen en walvissen. Maar er zijn ook slangen.

En niet alleen in het zoute water. Robert bijvoorbeeld. Een charmante miljonair, maar, zoveel is al snel duidelijk, niet heus. Robert is eigenlijk een paranoïde zwetser die van humeur kan veranderen zoals een octopus van kleur. Een type wiens aanwezigheid altijd gevoeld wordt. En lang niet altijd in positieve zin. Dat komt de sfeer op de zeilboot natuurlijk niet ten goede. Zo groot is die schuit nou ook weer niet, ook al zijn ze maar met z'n drietjes.

Het levert een constant aanwezig, alsmaar deinend spanningsveld op, dat Tim's zenuwen tergt en de verhoudingen aan boord als een naderende donderwolk op scherp zet. Genieten geblazen. Ik heb het zo'n beetje in één ruk uitgelezen. Nou ja, in drie sessies dan, maar u begrijpt wat ik bedoel. Vette aanrader voor wie van ongemakkelijk en onheilspellend houdt.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:59 uur

geplaatst: vandaag om 05:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.