menu

Fight Club - Chuck Palahniuk (1996)

Alternatieve titel: De Vechtclub

mijn stem
4,08 (137)
137 stemmen

Engels
Sociaal

208 pagina's
Eerste druk: Hyperion Books, New York (Verenigde Staten)

Tyler Durden, een Amerikaanse dertiger vol woede en teleurstelling over het leven in de lege consumptiemaatschappij, organiseert geheime bokswedstrijden in de kelders van kroegen. Hier kunnen hij en zijn vrienden de hele avond hun agressie kwijt, voor ze de volgende ochtend weer met overhemd en stropdas op het werk verschijnen. De vechtclub is echter nog maar het begin van Tylers wraakneming op een wereld waarin alleen in steungroepen voor kankerpatiënten nog menselijke warmte voelbaar lijkt.

zoeken in:
4,5
De schrijver heeft mijn verwachtingen niet helemaal kunnen waarmaken. Ik had gehoopt op een boek vol actie en geweld, maar dat had ik verkeerd gedacht. Ondanks het feit dat de roman meer sociaal en psychologisch dan actie gericht was, kon het verhaal me de hele tijd boeien.

Het gaat over een man die aan slapeloosheid lijdt en een gespleten persoonlijkheid heeft. Samen met Tyler Durden, zijn tweede identiteit besluit hij om een vechtclub op te richten waar mannen van alle categorieën met elkaar op de vuist gaan. Tyler gebruikt deze vechtclubs om een criminele organisatie op poten te stellen, maar daar weet de anonieme verteller niets van af. Tyler probeert om hem helemaal in zijn macht te krijgen, maar hij komt er tijdig achter dat hij een gespleten persoonlijkheid heeft.

Palahniuk heeft een bijzondere maar vreemde schrijfstijl, soms is het moeilijk om het verhaal te volgen. Een eerste opmerking is dat het eerste hoofdstuk een vooruitwijzing is naar het einde van het boek, daarom is het raar en moeilijk om in het begin mee te zijn met het verhaal. Een tweede opmerking van Palahniuk’s schrijfstijl is dat het hoofdpersonage pas op het einde bij zijn naam genoemd wordt en de rest van het verhaal anoniem was. Als lezer vraag je je de hele tijd af waarom hij anoniem blijft, maar op het einde wordt alles duidelijk.

De plot is zonder twijfel één van de briljantste die ik ooit heb gelezen. Ik had het niet zien aankomen dat Tyler de dubbele persoonlijkheid was van de verteller, de plotwending komt dus echt wel verrassend. Ook het einde was heel erg knap en onverwachts. Ik had nooit verwacht dat de verteller zelfmoord zou plegen om Tyler’s criminele activiteiten af te stoppen.

Ondanks het feit dat er niet zoveel geweld en actie aan de pas kwam zoals ik had gehoopt, kan ik dit boek zeker aanbevelen.

avatar van Leonas Rhevkwye
4,5
Via de film bij dit boek uitgekomen, vind beide erg goed.

De stijl is naar mijn idee toegankelijk en het boek leest lekker vlot weg. In de editie die ik heb gelezen vertelt Chuck Palahniuk in het nawoord prachtig hoe hij de eerste versie van dit verhaal eens schreef in de vorm van een experiment, simpelweg om de tijd te doden op een saaie werkdag. Hij kladderde de acht clubregels neer op een papiertje, waarop een verhaal volgde van precies zeven pagina’s omdat iemand hem eens zei dat dit de ideale lengte voor een kort verhaal was. Het idee van fightclubs was hierbij totaal bijzaak en naar eigen zeggen was het boek voor het zelfde geld de wereld in gegaan als “the Golf Club”.

Er moest een manier zijn om een kort en krachtig verhaal te schrijven dat van scene naar scene stormt zonder de aandacht van de lezer te verliezen en toch elk aspect van het verhaal te beschrijven. Naar mijn idee is hij hier prima in geslaagd. In vind dat in het boek thema’s als materialisme en de leegheid van de moderne maatschappij op een originele wijze zijn uitgewerkt en volgens mij zijn er maar weinig boeken geschreven die hele gemeenschappen aan volgelingen teweeg hebben gebracht zoals fightclub. Veel krediet hiervoor kan echter ook worden toegekend aan David Fincher voor de zeer goede verfilming.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:27 uur

geplaatst: vandaag om 17:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.