menu

Fight Club - Chuck Palahniuk (1996)

Alternatieve titel: De Vechtclub

mijn stem
4,08 (139)
139 stemmen

Engels
Sociaal

208 pagina's
Eerste druk: Hyperion Books, New York (Verenigde Staten)

Tyler Durden, een Amerikaanse dertiger vol woede en teleurstelling over het leven in de lege consumptiemaatschappij, organiseert geheime bokswedstrijden in de kelders van kroegen. Hier kunnen hij en zijn vrienden de hele avond hun agressie kwijt, voor ze de volgende ochtend weer met overhemd en stropdas op het werk verschijnen. De vechtclub is echter nog maar het begin van Tylers wraakneming op een wereld waarin alleen in steungroepen voor kankerpatiënten nog menselijke warmte voelbaar lijkt.

zoeken in:
avatar van stephan73
4,0
Het einde van Fight Club het boek is veel beter dan de film.. Maar er zitten genoeg dingen in de film die weer beter zijn uitgewerkt in de film..
Jammer dat niet meer van Chuck's boeken in het Nederlands zijn verschenen..

4,5
Chuck is dan ook wel een zeer moeilijke auteur om te vertalen. Toch zijn boeken als Diary (Dagboek) en Choke (Stikken) wel zeker vertaald. Toch zou ik zeggen, wellicht meer dan normaal het geval; lees de engelse!

avatar van stephan73
4,0
Ik heb alles van hem in de Engelse vertaling, dus dat zit wel goed!
Vroeg me alleen af waarom de rest niet wordt uitgebracht..

4,5
Tja... misschien dan toch omdat zijn engelse teksten zoveel mooier/beter zijn? In ieder geval zijn er dus wel degelijk boeken van hem vertaald, die vervolgens geen van allen echt populariteit genieten in Nederland... tja, dan ga je ook niet zo lang verder met het vertalen van zijn werk. Zelfs Fight Club wordt door velen toch echt enkel in het engels gelezen.

avatar van Psychocandy
5,0
't Einde gaat in het boek inderdaad op een veel mooiere en engere manier door dan de film, maar dat maakt ook weer een mooi verschil tussen beiden.

De film had niet beter op het originele materiaal aangepast kunnen worden, maar dat valt enigszins minder goed te beoordelen, daar ik eerder de film zag.

Ik wil alleen al door de briljante schrijfstijl van deze man meer boeken van hem lezen !

Toch een vijf.

6Ds
Ik heb het boek in het Nederlands gelezen, en als ik het boek nu zou moeten beoordelen is een vijf zelfs positief. Dus ga ik eerst de Engelse versie lezen voordat ik sterren ga uitdelen. Een tip dus voor iedereen die het boek wil gaan lezen, lees de Engelse versie, ook al ben je niet heel goed in Engels (dat was ik toen ik dit boek las ook niet) want veel slechter dan de Nederlandse versie kan het haast/hopelijk niet zijn

4,0
6Ds schreef:
Ik heb het boek in het Nederlands gelezen, en als ik het boek nu zou moeten beoordelen is een vijf zelfs positief. Dus ga ik eerst de Engelse versie lezen voordat ik sterren ga uitdelen. Een tip dus voor iedereen die het boek wil gaan lezen, lees de Engelse versie, ook al ben je niet heel goed in Engels (dat was ik toen ik dit boek las ook niet) want veel slechter dan de Nederlandse versie kan het haast/hopelijk niet zijn


Een vijf is zeker positief want dat is de maximum score die mogelijk is hier

5,0
Ik ben het er helemaal mee eens om dat dit boek in het Engels gelezen moet worden...echt fantastisch en ik vind het einde ook beter dan in de film is. Daarmee wil ik niet zeggen dat de film slecht is, eindelijk eens een verfilming van een boek dat de kwaliteit van het boek benadert !

Dardan
Sorry dat ik dit zeg, maar het verhaal van de film ligt mij misschien toch iets wat meer. Chuck schreef een schitterend verhaal dat David naar mijn mening wat perfectioneerde, maar het is niet dat het ene moet onder doen voor het andere, allebei even goed.Aan het einde sterft hij hier ook, maar dan alleen Joe, hij wil nog niet terug... Zijn ze hem aan het reanimeren? Of bedoelt hij met terug de eeuwige Bekentenis van het leven: dus als je dood bent en bekend?
Nou alvast schitterend boek, wel jammer dat het maar 198 pagina's kent (mijn Nederlandse versie dan), maar het concept achter Fight Club blijft briljant. Ik wist vroeger zoals velen waarschijnlijk niet eens dat het boek bestond, de film vond ik schitterend, dus dit moest ik gelezen hebben. De film behoort tot een van mijn 3 favoriete films ooit, het boek gaat zeker en vast mijn top10 in als die ooit komt. Enige minpunten kon ik niet echt vinden, het boek kent nergens een speciaal moment vind ik op het mooie einde na, het concept, subtiele humor en de weetjes maken het gewoon erg sterk vind ik: het is allemaal perfect in elkaar gestoken. De intelligentie is hier vooral het sterkste punt, dan niet het feit dat je zowat 30 tips krijgt om bommen te maken en andere weetjes, maar dan de pyschologie (het concept zoals ik eigenlijk al zei). Ik val volgens mij in herhaling zoals het boek dat doet bij momenten...

Nou je leest allesinds erg geboeid verder, elk hoofdstukje van de paar pagina's is zo om maar echt goed. Als het boek uit is heeft het wel een mooie indruk achter gelaten, en de humor erin blijft geweldig:
,,Wat is het verschil tussen een cockpit en een condoom...."
Wil je het antwoord weten? Nou lees dan dit prachtig boek

4,5*

Ps/ Het had misschien wat gecompliceerder, dieper en uitgebreider geweest zijn, zoals de film, dan zou het me nét wat meer bevallen denk ik, maar blijft fantastisch voor wat het is. Iets dat je moet gelezen hebben als het je aanspreekt, (film of wat je er al van kent). Het heeft mijn visie op paar zaken echt verandert, eigenlijk was ik al van vele aspecten die dit boek zo sterken maken overtuigd, alleen werden mijn gedachten hier grotendeels nog eens bevestigd en wist ik dat ik niet alleen was. Daarmee bedoelde ik de kijk op het kapitalisme, etc...
We zijn niet uniek,
We zijn ook geen troep of afval,
We zijn, meer niet, en wat gebeurt, gebeurt.

En zo zijn er wel nog een aantal zaken, oke, nu zijn er wel miljoenen mensen in de wereld die zich in die zaken herkennen, ik kon me ondanks dat het hoofdpersonage niet zo gedetailleerd beschreven word er toch in herkennen: Zijn laag zelfdbeeld bv. tegenover Tyler dan.Niet dat ik zo van karakter ben .

avatar van Sigmund666
4,5
Het boek is in de meeste stukken nét iets beter dan de film. Het is wat cru dat ik het zo moet zeggen, maar bij deze zal ik wat motivatie geven. Ik ben bekend met de sterke schrijfstijl van Palahniuk, en het bedenken van de meest bizarre verhalen met een sterke filosofische inslag. En daar geniet ik van. Palahniuk zoekt steeds de grens van het absurde, maar toch het geveinsde intellectualisme achter de samenleving zelf.
Ik heb genoten van het boek. 4.5*

avatar van divart
4,0
Hoezo cru? Het gebeurd toch zelden dat een film beter is dan het boek. Het kan natuurlijk wel, maar eigenlijk altijd bij middelmatige titels waar blijkbaar een leuk plot in zit. Goed geschreven boeken van goede auteurs zijn altijd beter dan de film die er van gemaakt wordt, hoe goed de film ook is. Zo ook hierbij, mooie film, boek is mooier.

avatar van cinemathique
In het achterhoofd houdend dat ik de film gezien (en goedgekeurd) had, begon ik te lezen. Fel bejubelde schrijfstijl, fel bejubeld verhaal. Hoe kon dit ooit misgaan?

Maar het ging wel degelijk mis, op een mooie manier weliswaar. Palahniuks stijl is er eentje van aaneengeschakelde one-liners die er zeker mogen zijn. Helaas was mijn concentratievermogen hier niet op voorbereid en las ik het geheel vooral als aparte fragmenten. De samenhang was er, ergens verborgen achter die zinsneden met te veel impact om de focus nog enigzins volledig op het verhaal te houden.

Een mooi stukje vond ik wel de schets van het tafereel op het strand, waarbij Tyler Durden één ogenblik in een volmaakte schaduw van een hand gaat zitten.

Ik vermoed dat het zien van de film vóór het lezen van het boek er ook voor iets tussenzit en raad mensen dus aan eerst het boek te lezen. Voor elke frase die ook in de film wederkeerde, zag ik ze weerkaatst langs de binnenkant van mijn schedel, tien keer zo groot in een opvallend lettertype. Vrij storend om zo een boek te lezen.

Een 3, onder voorbehoud.

avatar van thomzi50
3,5
Een bijzonder boek. Enerzijds had ik de eerste dertig, veertig bladzijdes serieuze problemen met de schrijfstijl en vond ik de thematiek soms iets te expliciet worden voor de manier waarop het verhaal verteld wordt, anderzijds werd de stijl door het hele boek prachtig vastgehouden en waren de thema's op zich erg treffend in het verhaal verweven. Ook mooi hoe de scènes vrijwel allemaal op zichzelf staan, en toch (tot op zekere hoogte) bijdragen aan het geheel. Al met al hou ik het op 3,5*: een met niets te vergelijken leeservaring, die naarmate je verder komt in het boek almaar beter wordt.

(Overigens wel nog een kritische kanttekening naar de vertaling, die leek bij vlagen aan de slordige kant; er stonden in elk geval een paar fouten in.)

4,5
thomzi50 schreef:
(Overigens wel nog een kritische kanttekening naar de vertaling, die leek bij vlagen aan de slordige kant; er stonden in elk geval een paar fouten in.)


Palahniuk laat zich sowieso heel lastig vertalen, juist omdat de taal bij zijn werk zo belangrijk is. In de boekhandel pak ik nog wel eens een vertaling op als ik hem zie liggen, om door te bladeren, maar ik erger me altijd aan het feit dat de oorspronkelijke sfeer verloren gaat, wat tegen de stijl werkt (zeker Haunted is tenenkrommend). Houd je ervan om in het Engels te lezen, dan zou ik zeker aanraden om eens een originele Palahniuk te lezen .

4,5
De schrijver heeft mijn verwachtingen niet helemaal kunnen waarmaken. Ik had gehoopt op een boek vol actie en geweld, maar dat had ik verkeerd gedacht. Ondanks het feit dat de roman meer sociaal en psychologisch dan actie gericht was, kon het verhaal me de hele tijd boeien.

Het gaat over een man die aan slapeloosheid lijdt en een gespleten persoonlijkheid heeft. Samen met Tyler Durden, zijn tweede identiteit besluit hij om een vechtclub op te richten waar mannen van alle categorieën met elkaar op de vuist gaan. Tyler gebruikt deze vechtclubs om een criminele organisatie op poten te stellen, maar daar weet de anonieme verteller niets van af. Tyler probeert om hem helemaal in zijn macht te krijgen, maar hij komt er tijdig achter dat hij een gespleten persoonlijkheid heeft.

Palahniuk heeft een bijzondere maar vreemde schrijfstijl, soms is het moeilijk om het verhaal te volgen. Een eerste opmerking is dat het eerste hoofdstuk een vooruitwijzing is naar het einde van het boek, daarom is het raar en moeilijk om in het begin mee te zijn met het verhaal. Een tweede opmerking van Palahniuk’s schrijfstijl is dat het hoofdpersonage pas op het einde bij zijn naam genoemd wordt en de rest van het verhaal anoniem was. Als lezer vraag je je de hele tijd af waarom hij anoniem blijft, maar op het einde wordt alles duidelijk.

De plot is zonder twijfel één van de briljantste die ik ooit heb gelezen. Ik had het niet zien aankomen dat Tyler de dubbele persoonlijkheid was van de verteller, de plotwending komt dus echt wel verrassend. Ook het einde was heel erg knap en onverwachts. Ik had nooit verwacht dat de verteller zelfmoord zou plegen om Tyler’s criminele activiteiten af te stoppen.

Ondanks het feit dat er niet zoveel geweld en actie aan de pas kwam zoals ik had gehoopt, kan ik dit boek zeker aanbevelen.

4,5
*SPOILER ALERT*

Ik zou de reactie hierboven niet lezen als je Fight Club nog niet kent. El Loco, je kunt met de spoiler-tags tekst onzichtbaar maken... Mods?

avatar van HankMoody
4,0
Ik wou hetzelfde zeggen; El Loco zegt allerlei dingen die je helemaal niet van te voren wil lezen en eigenlijk het boek verpesten als je het wel weet.

avatar van HankMoody
4,0
De vechtclub

Niet te lezen eigenlijk de Nederlandse vertaling. De sfeer is gelijk weg. Toch een hoog punt omdat ik vaak zinnen naar het Engels vertaal en dan klinkt het wel.

De film vind ik beter, zitten wat meer scenes zoals als hij zich in elkaar slaat voor zijn baas z'n gezicht, dat heeft Fincher er dan toch mooi bij verzonnen, vond ik juist een van de sterkere dingen aan de film.

avatar van Bassievrucht
Het vervolg komt eraan. Mensen die het oorspronkelijke verhaal niet kennen, doen er goed aan om, wegens spoilers, dit niet te lezen.

Geen resultaten gevonden voor 2013 07 Nieuws-palahniuk-schrijft-opvolger-fight-club-maar-het-is-niet-wat-je-denkt #more-30549 - tzum.info

avatar van HankMoody
4,0
Wel jammer dat het een graphic novel wordt dan, hoewel dat qua sfeer wel goed kan komen.

4,5
Gaaf, een aaneenschakeling van oneliners, zonder echt flauw te worden. Aanrader!

avatar van Leonas Rhevkwye
4,5
Via de film bij dit boek uitgekomen, vind beide erg goed.

De stijl is naar mijn idee toegankelijk en het boek leest lekker vlot weg. In de editie die ik heb gelezen vertelt Chuck Palahniuk in het nawoord prachtig hoe hij de eerste versie van dit verhaal eens schreef in de vorm van een experiment, simpelweg om de tijd te doden op een saaie werkdag. Hij kladderde de acht clubregels neer op een papiertje, waarop een verhaal volgde van precies zeven pagina’s omdat iemand hem eens zei dat dit de ideale lengte voor een kort verhaal was. Het idee van fightclubs was hierbij totaal bijzaak en naar eigen zeggen was het boek voor het zelfde geld de wereld in gegaan als “the Golf Club”.

Er moest een manier zijn om een kort en krachtig verhaal te schrijven dat van scene naar scene stormt zonder de aandacht van de lezer te verliezen en toch elk aspect van het verhaal te beschrijven. Naar mijn idee is hij hier prima in geslaagd. In vind dat in het boek thema’s als materialisme en de leegheid van de moderne maatschappij op een originele wijze zijn uitgewerkt en volgens mij zijn er maar weinig boeken geschreven die hele gemeenschappen aan volgelingen teweeg hebben gebracht zoals fightclub. Veel krediet hiervoor kan echter ook worden toegekend aan David Fincher voor de zeer goede verfilming.

avatar van JustMike
4,5
Wel grappig dat de film dezelfde score heeft als het boek

Deze staat nog op mijn leeslijst, in de volgende vakantie maar even aan beginnen!

avatar van Dr Channard
3,5
Kort boek dat heel vlot wegleest en op een aparte manier is geschreven. De film heb ik nooit gezien maar wil ik na het lezen van dit verhaal wel een kans geven. Sommige hoofdstukken gingen er redelijk vlot in en waren grappig maar het algemeen lijkt vooral een samenraapsel van hele korte verhaaltjes die dan in een boekje werden gegoten. Dit was volgens mij ook wel de bedoeling van de auteur om inderdaad dat gevoel van leegte dat het personage ervaart te laten voelen aan de lezer. Toch hou ik liever van langer geschreven verhalen. Dit boek vond ik soms dus iets te bondig maar voor zijn genre wel lekker leesbaar. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:26 uur

geplaatst: vandaag om 11:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.