menu

Das Verhör - Andreas Sinakowski (1991)

Alternatieve titels: Na een Lang Rokend Zwijgen: Roman uit Berlijn | Das Verhoer

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Duits
Autobiografische Roman / Spionage

159 pagina's
Eerste druk: BasisDruck, Berlijn (Duitsland)

Op zijn achttiende komt Andreas Sinakowski (1960) in contact met het Oost-Duitse Ministerium für Staatssicherheit, beter bekend als de Stasi. Hij vindt er de vaderfiguur en de geborgenheid die hij in zijn jeugd nooit heeft gekend. Het bonte palet van zijn biografische kenmerken - joods, homoseksueel, literair geëngageerd - vormt geen belemmering voor het verrichten van spionagewerkzaamheden. Integendeel... Maar hij blijkt de ene nachtmerrie, een jeugd vol uitbuiting en intimidatie, te hebben ingeruild voor de andere. Alcoholisme en momenten van psychische ineenstorting zijn het gevolg. In 1985 wordt Sinakowski naar het westen gestuurd om daar zijn verklikkerswerk voort te zetten. In West-Berlijn aangekomen meldt hij zich bij de politie en zet een streep onder zijn verleden. In zijn roman 'Na een lang rokend zwijgen' schets Sinakowski een angstaanjagend beeld van een verrotte en gedemoraliseerde samenleving en beschrijft hij genadeloos eerlijk hoe hij zelf binnen het DDR-systeem van slachtoffer veranderde in deelnemer.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
2,0
Ik stuitte op dit boek door een interview in het praatprogramma Hier is... Adriaan van Dis/ Van Dis in de IJsbreker op YouTube. Ik keek eigenlijk naar het interview van mijn favoriete striptekenaar Marten Toonder dat ervoor zat; maar bleef hangen toen ik zag wat voor wending het volgende gesprek met Andreas Sinakowski en Adriaan van Dis nam. Bizar spannend.

Ik heb inmiddels het boek Na een Lang Rokend Zwijgen: Roman uit Berlijn via mijn broer bij een tweedehands boekwinkel aan de Dappermarkt gescoord - ik meen zelfs gesigneerd; en aan deze website toegevoegd. Nu moet ik het nog lezen.

Ik leerde dat naar aanleiding van dit interview met Van Dis; Gerard Reve een briefwisseling met Andreas Sinakowski begon en er een onstuimige vriendschap ontstond. Dit heeft Andreas in zijn tweede boek Het Wit in het Oog van de Tijger: Brieven aan Gerard Reve (1993) uit de doeken gedaan. Een indruk hiervan kun je lezen op de website Nader tot Reve.nl.

Verder heeft Andreas Sinakowski geen boeken meer gepubliceerd en is redelijk anoniem gebleven; althans van wat ik kan vinden op het internet. Desalniettemin wonderlijk dat iemand dankzij de toegang van dit internet weer uit de mist der vergetelheid kan worden gered.

Voor wie het interview wil bekijken:

Van Dis in de IJsbreker: Andreas Sinakowski (1992) - YouTube

avatar van Raspoetin
2,0
Ok. Dit boek is een reuze afknapper zeg. Hoe een spannend interview je compleet op het verkeerde been kan zetten. Ik ben eigenlijk wel verbaasd dat een uitgeverij dit durft uit te geven; en ik kan me zo voorstellen dat de vorige eigenaar van mijn exemplaar van het boek zich bekocht heeft gevoeld en het daarom van de hand heeft gedaan ondanks dat hij gesigneerd is.

Ik stuitte op een recensie in Trouw van 30 april 1992 - Andreas Sinakowski, 'Na een Lang Rokend Zwijgen' - Trouw - die de tekortkomingen van het boek niet beter kan omschrijven. Zie hieronder een citaat.
'Een opsomming van de gemiste onderwerpen zou te lang worden. Wat staat er wel in? Een lange, met mitrailleurgeweld geschreven leedverklaring over de gruwelijke jeugd en een liefdesverklaring voor drank en mannenlijven. De jeugd (moeder dronken en verkracht, vader en moeder in de gevangenis, door pleegouders gekweld, door oom verkracht, door niemand begrepen) maakt diepe indruk. Althans totdat de grof geschetste ellende het grote, gemakzuchtige excuus blijkt te zijn voor het toetreden tot de Stasi: daar zat een man waar eten en geld te halen waren, daar was een gewillig oor. Zo'n slecht geschreven zwamverhaal is een belediging voor de slachtoffers van de Stasi maar ook voor ernst en omvang van het spionage-apparaat zelf. Het blijft zo een sullig clubje dat tenminste onderdak gaf aan de gekwelde jeugd van een land, waar ook ter wereld, lijkt de boodschap. Sinakowski geeft, althans op papier, geen enkele twijfel.

Iedere vorm van tegenwicht of kritiek wordt bij voorbaat vermoord en in de hoek van kleinburgerlijk moralisme geduwd. Het boek is een gruwelijke uitwas van egocentrisme. Sinakowski heeft met het schrijven zijn psycho-therapie achter de rug terwijl heel Duitsland nog met de verwerking van de gruwelen moet beginnen. De titel van het boek 'Na een lang rokend zwijgen' suggereert een onthulling. Andreas Sinakowski gebruikte voor de Duitse versie de tekst 'Das Verhor'. Ook dat opschrift wekt de indruk opheldering van zaken te geven. En daarom gaat zijn boek al mis bij het omslag: het brengt niets aan het licht en beschrijft de wereld door een puberaalpoetisch en mystificerend geschreven stofnest. Sinakowski schreef een autobiografische roman zonder kop of staart. En omdat iedere regel bij hem zonder enig literair doel haat, ellende en verderf suggereert, is het een straf om het te lezen.'

Gast
geplaatst: vandaag om 04:57 uur

geplaatst: vandaag om 04:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.