menu

Thiên Sứ - Pham Thi Hoài (1988)

Alternatieve titel: De Engel van Kristal

mijn stem
geen stemmen

Vietnamees
Sociaal

123 pagina's
Eerste druk: Trʼe, Hanoi (Vietnam)

De tweeling Hoài en Hàng lijkt in niets op elkaar. Ze groeien op in een gezin waarin geen plaats is voor tederheid. Hàng is een mooie vrouw, die niet weet welke van de tweehonderdnegenennegentig aanbidders ze moet kiezen. Hoài heeft een groeistoornis. Zij meet slechts één meter vijfentwintig en beschouwt de wereld eenzaam van achter haar venster. Ze vertelt over de mensen die haar leven in- en uitlopen. Ze deelt hen in twee typen in: de mensen die wel kunnen liefhebben en zij die dat niet kunnen. Hun hang naar geluk hebben de beide meisjes gemeen, maar hun weg ernaartoe is volkomen tegengesteld. Hoàis frustatie over haar uiterlijk is zo groot dat ze zich erop heeft toegelegd om, als dat zo uitkomt, bijna onzichtbaar te worden. Totdat de man op wie ze altijd heeft gewacht voor haar venster verschijnt en zij verward zoekt naar een mogelijkheid om met hem in contact de komen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
Het boek werd na uitkomst in 1988 verboden in Vietnam. De officiële reden was het gebrek aan respect voor tradities en voor sociale taboes van de kant van de schrijfster.
Daarnaast werd haar een zeker pessimisme en misbruik van de heilige missie van schrijvers verweten.

Sommige mensen lezen het boek als een metafoor voor de verdeeldheid in Vietnam zelf en/of als een aanklacht tegen een materialistische samenleving. Dat kan een aanvullende reden voor de ban zijn geweest.

Het boek verscheen in 1998 in vertaling bij uitgeverij De Geus te Breda als 'De Engel van Kristal'.
De letterlijke vertaling van de Vietnamese titel is 'Engel'.
De Geus baseerde zich bij die vertaling op de Franse vertaling 'La Messagère de Cristal' uit 1991.

Het boek heeft internationaal een aantal prijzen gewonnen.

De schrijfster vestigde zich vanaf het jaar 2000 in Duitsland; ze heeft onder andere een aantal Duitse literaire werken in het Vietnamees vertaald.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:24 uur

geplaatst: vandaag om 00:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.