menu

Ronnie James Dio: A Biography of a Heavy Metal Icon - James Curl (2018)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Biografie

244 pagina's
Eerste druk: JC, Sacremento (Verenigde Staten)

Ronald James Padavona begon muziek te spelen in jaren 50 doo-whop bands als bassist en trompettist. Uiteindelijk vond hij zijn stem, veranderde zijn naam en nam het commando over de microfoon. En zo werd een rock-'n-roll-legende geboren. Tijdens een carrière die zes decennia duurde, was Ronnie zanger bij legendarische bands als Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio en Heaven & Hell. Onderweg deelde hij het podium met enkele van de meest gerenommeerde spelers van rock 'n' roll, zoals Ritchie Blackmore en Tony Iommi. In de jaren tachtig steeg Ronnie tot superster met klassieke albums als 'Holy Diver', 'The Last in Line' en 'Sacred Heart.' Tegen de jaren 2000 was hij een volwaardig heavy metal-icoon geworden. Dit boek beschrijft het leven van Ronnie vanaf zijn bescheiden begin in Cortland, New York, tot aan zijn tijd in Heaven & Hell en zijn uiteindelijke overlijden in 2010. In het boek krijg je een kijkje in het leven, de muziek en de passies van een de zanger. Je zult verhalen en herinneringen lezen van Ronnie's neef Bill Padavona, evenals zijn middelbare schoolvriend Ralph Miller en de vroege bandleden David "Rock" Feinstein, Mickey Lee Soule, Tommy Rogers, Doug Thaler en Dick Bottoff. Daarnaast zijn er interviews en verslagen van talloze mensen die Ronnie kenden, waaronder Vivian Campbell, Claude Schnell, Rowan Robertson, Jeff Pilson, Gary Hoey, Tracy G en zelfs Ronnies persoonlijke kapper Joey Belfiore.

zoeken in:
avatar van boekaap
4,5
Ronnie James Dio is een van mijn muzikale helden. De man was met zijn karakteristieke en krachtige stem de zanger van Hard Rock bands als Rainbow - MusicMeter.nl, Black Sabbath - MusicMeter.nl en ook zijn verdienstelijke solowerk Dio - MusicMeter.nl mag niet onvermeld blijven. Voor dit alles had hij echter al een bescheiden succes met zijn eerste band Elf - MusicMeter.nl en had zelfs een grote hit te pakken als zanger van het nummer Love is All van het album Roger Glover - The Butterfly Ball and the Grasshopper's Feast (1974) - MusicMeter.nl.

Na een laatste flirt met Black Sabbath onder de naam Heaven & Hell en een hilarisch onder onderonsje met Tenacious D - The Pick of Destiny (2006) - MusicMeter.nl verloor Dio uiteindelijk het gevecht tegen kanker en overleed hij in 2010.

Dat het daarna nog 8 jaar heeft geduurd voordat deze biografie verscheen is op zijn zachts gezegd opmerkelijk te noemen. Het moet echter gezegd dat James Curl er in is geslaagd om een beknopte maar volledige biografie te schrijven, die kort inhaakt op de jeugdjaren van Dio en daarna stapsgewijs zijn eerste bandjes afgaat. De eerste hoofdstukken zijn louter positief en een aanloop naar het succesverhaal dat nog gaat komen.

Na het lezen van de eerste hoofdstukken vreesde ik voor een eenzijdig beeld waarbij alleen een grote loftrompet te horen zou zijn. Het tegendeel is echter waar. Er is meer dan voldoende ruimte voor kritische noten over ruzies met muzikanten en de vele kanten van het karakter van Dio. De toon blijft echter altijd genuanceerd en bijzonder respectvol.

Curl schets een beeld van een energiek, belezen mens die begaan was met de wereld en zich hard maakte voor veel goede doelen. De mensen om hem heen waren alles voor hem maar met name de muzikanten moesten het ontgelden als Dio niet te toewijding kreeg die hij verlangde. Hij was extreem gepassioneerd in het maken van muziek en wist precies wat hij wilde bereiken. De grote kleine man was een echte leider maar werd ook vaak bestempeld als een kleine dictator wat er toe geleid heeft dat hij vaak van band heeft moeten wisselen.

Onder de streep ging Dio altijd zijn eigen weg en daarmee oogstte hij veel bewondering. Getuige ook de vele muzikale hommages die na zijn dood zijn verschenen. Jorn - Dio (2010) - MusicMeter.nl en Ronnie James Dio: This Is Your Life (2014) - MusicMeter.nl. Dio was een icoon, een van de leiders van de Hard Rock en Heavy Metal en zal tot in eeuwigheid worden gekoesterd door de liefhebbers van deze muziekstroming.

Curl staat uitvoerig stil bij elk album en vult alle hoofdstukken met hilarische, pijnlijke maar vooral hartverwarmende anekdotes. Deze biografie is geschreven door een fan die een mooi werk wilde maken over de nalatenschap van Dio. De zorgvuldigheid en liefde waarmee dit is gebeurd is bewonderenswaardig.

In de discografie staat keurig elke obscure single opgesomd van de eerste 5 bandjes waar Dio in zat maar ook het later meer bekendere werk komt volledig aan bod. Dit is een biografie gemaakt voor liefhebbers die goed op de hoogte zijn van de scene en de man in kwestie. Voor de fans is dit een feest der herkenning waar je in korte tijd doorheen vliegt.

Lezers die nog nooit van de man gehoord hebben maar geïnteresseerd zijn in zijn muziek is dit een erg prettige biografie om je wegwijs te maken in de magische wereld van Dio.

In nagedachtenis van Ronnie James Dio wil ik dan ook eindigen met een paar van zijn beste songs!

Love is All (Dio is de zingende kikker)

Roger Glover & Guests - Love Is All (1974) - YouTube

Stargazer (met Rainbow)

Rainbow - Stargazer (with lyrics) - YouTube

Heaven & Hell (met Black Sabbath)

Heaven and Hell - Black Sabbath lyrics - YouTube

This is your life (Dio solo)
Dio-This is Your Life - YouTube

Gast
geplaatst: vandaag om 13:11 uur

geplaatst: vandaag om 13:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.