menu

Die Neuerfindung der Diktatur: Wie China den Digitalen Überwachungsstaat Aufbaut und Uns Damit Herausfordert - Kai Strittmatter (2018)

mijn stem
geen stemmen

Duits
Politiek

287 pagina's
Eerste druk: Piper, München (Duitsland)

In de gloednieuwe 'Smart Cities' in China kunnen burgers nauwelijks de weg oversteken of een sinaasappel kopen, zonder dat de Partij dat weet en het op internet plaatsen van een satirische opmerking over de Winnie-the-Pooh-achtige kenmerken van president Xi kan je in de gevangenis doen belanden. Een generatie nadat de tanks het Tiananmen-plein zijn opgerold, gebruiken de autocratische leiders van China krachtige nieuwe technologieën om de grootste en meest effectieve bewakingsstaat te creëren die de wereld ooit heeft gezien. Dit boek geeft een beeld van een land waar Big Brother een hele nieuwe set speelgoed heeft aangeschaft, waarmee je de massa onder controle kunt brengen en kunt overtuigen; ofwel: 'harmoniseren'. Het is ook een waarschuwing tegen westerse zelfgenoegzaamheid. Beijing vindt al enthousiaste kopers voor zijn 'Operating System for Dictators' in Afrika en Azië, Rusland en het Midden-Oosten. En met China’s grote bedrijven, die uiteindelijk allemaal onder controle van de Partij staan en die een plek worden geboden in het hart van de vitale Europese infrastructuur, is het tijd om waakzaam te zijn.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Kai Strittmatter heeft Sinologie gestudeerd in Duitsland, China en Taiwan.
In de perioden 1997-2005 en 2012-2018 was hij correspondent in Beijing in China voor Süddeutsche Zeitung.

Volgens de colofon van het boek en informatie op internet, heeft hij ervoor gekozen China te verlaten voordat het boek uitkwam.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:17 uur

geplaatst: vandaag om 20:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.