menu

The Curse of Reason: The Great Irish Famine - Enda Delaney (2012)

Alternatieve titel: The Great Irish Famine. A History in Four Lives

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Historisch

293 pagina's
Eerste druk: Gill & Macmillan, Dublin (Ierland)

De grote Ierse hongersnood van 1845-52 was de bepalende gebeurtenis in de geschiedenis van het moderne Ierland. In evenredige termen een van de meest dodelijke hongersnoden in de mondiale geschiedenis, waren de gevolgen schokkend: minstens een miljoen mensen stierven en het dubbele aantal ontvluchtte het land binnen tien jaar. 'The Curse of Reason' is eerst en vooral een onderzoeksgeschiedenis van deze grote tragedie. In het bijzonder worden de getuigenissen van vier belangrijke tijdgenoten overal gebruikt om de urgentie van de zich ontvouwende ramp duidelijk te maken. Te weten: John MacHale, de katholieke aartsbisschop van Tuam, John Mitchel, de radicale nationalist, Elizabeth Smith, de in Schotland geboren echtgenote van een Wicklow-huisbaas en Charles E. Trevelyan, de assistent-secretaris van de Schatkist. Ieder brengt een uniek perspectief, beïnvloed door wie ze waren, wat ze zagen en waar ze voor stonden. Door de voortgang van de hongersnood te bezien in het kader van de ervaringen van deze vier individuen, krijgen we een intieme en boeiende weergave van de hongerjaren. Het boek laat zien hoe misleidend beleid geïnspireerd door slaafse naleving van ideologie - de vloek van de rede - heeft bijgedragen tot de verslechtering van de gevolgen van een natuurramp met catastrofale proporties.

zoeken in:
avatar van misterfool
3,5
Onderhoudende beschrijving van de grote hongersnood in Ierland. In dit boek wordt een viertal ooggetuigen aangehaald wier afwijkende standpunt een rode draad vormt. Ik ben altijd wel fan van zo'n soort opzet. Het maakt een opsomming van feiten en gebeurtenissen toch net wat indringender. Inhoudelijk werkt dit boek uit hoe de voornoemde tragedie heeft kunnen uitlopen op zo'n hoog dodental. Grote schuldige in dit boek lijkt laissez-fair kapitalisme te zijn. De Britse overheid weigerde in te grijpen, aangezien zij het voorzien in voedsel niet als een overheidstaak zagen. Als oplossing werd daarom bijvoorbeeld gekozen voor werkhuizen. Het werk leverde daar echter zo weinig op en was zo mensonterend dat menig Ier liever stierf dan dat hij zich bij zo'n werkhuis aanmeldde. Verder wordt onder meer gewezen op de geloofsstrijd tussen katholieken en protestanten, de zelfzuchtige houding van Ierse landeigenaren en Brits imperialisme als oorzakelijke gevolgen. Een interessante duiding van de feiten. Ik heb zeker geen spijt van deze aankoop.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:52 uur

geplaatst: vandaag om 14:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.