menu

Holleeders Onderwereld: Onthullingen uit de Politiedossiers - Wim van de Pol (2019)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

320 pagina's
Eerste druk: Karakter, Uithoorn (Nederland)

Misdaadjournalist Wim van de Pol kreeg als enige toegang tot de complete politiedossiers van de strafzaak tegen Willem Holleeder, maar ook van tientallen andere moordzaken die ermee in verband blijken te staan. Dit geeft een heel ander beeld dan de beperkte geschiedenis die tot nu toe in de media is geschetst en ook de waarheidsgetrouwheid van Astrid Holleeders verhaal komt onder druk te staan. In dit boek lezen we de rauwe werkelijkheid direct uit de originele politiedossiers, leesbaar gemaakt en van een toelichting voorzien door de auteur. Het zijn de oorspronkelijke, persoonlijke verhalen van de criminelen zelf, getuigen en slachtoffers die een nooit eerder vertoond beeld schetsen van de onderwereld waar Holleeder deel van uitmaakte, waarbij gebruik gemaakt wordt van passages uit de processen-verbaal. Het boek bevat onthullingen en feiten over de liquidaties, de conflicten, de rol van Willem Holleeder en andere criminelen in de onderwereldoorlog die Nederland heeft geteisterd. Het biedt een historische en complete inkijk in de Amsterdamse penoze. Want de rechtszaak tegen Holleeder is veel meer dan een schilderachtige Amsterdams-Jordanese familieruzie, het is ook het einde van een tijdperk vol hebzucht en afrekeningen.

zoeken in:
Ted Kerkjes
Schrik niet, dit is echt de omslag.

avatar van iggy
3,5
De omslag vind ik prachtig.
Als je de titel leest denk je dat dit boek 90% over Holleeder gaat. Dat is dus niet zo. Het is veel meer een handleiding over de Nederlandse kopstukken van de onderwereld met Holleeder als rode draad. Waarbij de schrijver Holleeder zijn rol een pak minder groot maakt dan wat ons voorheen werd/wordt voorgespiegeld. In eerste instantie wekte dat bij mij wat irritatie op. Nu ben ik (denk ik) redelijk goed op de hoogte wat deze man allemaal heeft uitgevreten. In die zin dat ik zo'n beetje alles lees wat er te vinden is over de de Nederlandse onderwereld. Zeker wat betreft (boeken) over Holleeder. Uiteindelijk weet natuurlijk niemand behalve Holleeder zelf wie wat precies heeft uitgevreten. En Willem zelf zal dat uiteraard never en nooit waarheidsgetrouw gaan vertellen. In dit boek worden er in ieder geval de nodige vraagtekens gezet bij Holleeders rol bij bijv een aantal moorden en afpersingen. En de schrijver weet dit met redelijke plausibele feiten (?) te staven.
Al met al een interessant boek met een iets wat andere invalshoek. Waarbij zoals al eerder vermeld heel wat Nederlandse gangsters aan bod komen.

Wat wel uitermate irritant is is dat het symbool van de voetnoot praktisch altijd ontbreekt.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.