menu

The Doll Factory - Elizabeth Macneal (2019)

Alternatieve titel: De Poppenfabriek

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Engels
Historisch / Romantiek

336 pagina's
Eerste druk: Picador, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Londen, 1850. Iris werkt in een poppenfabriek. Silas, is taxidermist en een verwoed verzamelaar van morbide curiositeiten. De man en het meisje ontmoeten elkaar toevallig in Hyde Park, tijdens de bouw van de wereldtentoonstelling. Voor Silas betekent deze ontmoeting een nieuw begin. Hij besluit dat zijn leven zonder de mooie Iris geen enkele zin heeft. Wanneer Iris wordt gevraagd als model door de beroemde kunstschilder Louis Frost, stemt ze in op voorwaarde dat hij haar les zal geven. Het leven in het bohemien milieu bevalt haar steeds beter. En natuurlijk worden Iris en Louis verliefd. Ondertussen probeert ook Silas haar hart te veroveren. Zijn duistere obsessie wordt levensgevaarlijk voor Iris.

zoeken in:
avatar van Abubakari
3,0
De belofte van een duister verhaal werd wat mij betreft niet waargemaakt. Het had van mij wel wat ruiger gemogen. Desondanks best een leuk boek, maar voor mij lag de nadruk soms wat te veel op de romantiek. Dat omzichtige en beleefde gedoe anno 1850 tussen de geliefden vond ik ook een beetje irritant.
Nu krijg ik thuis ook altijd te horen dat ik niet romantisch ben, dus zo verbazingwekkend is het niet dat ik veel romantiek niet zo boeiend vind.

Zo erg dat ik het boek niet uitgelezen heb was het trouwens ook niet, voor de rest is het best een leuk boek, maar het duurde wel wat lang allemaal. Met name het middenstuk werd op een gegeven wat langdradig. En de verrassende ontknoping waar ik over las is mij ook ontgaan. Klinkt vrij negatief allemaal, daarom ook nog maar wat positieve noten.

De sfeer en de viezigheid van 1850 was wel goed getroffen.
Nou, ja, 1 positieve noot dan.

avatar van Tiany
4,0
Dit boek ben ik eerste meerdere keren tegengekomen voor ik de beslissing nam om het aan te kopen. De titel en het kaft heeft me lang laten twijfelen. Ik vond het te soft overkomen. Enkele reviews hebben me uiteindelijk de stap laten zetten om het boek toch een kans te geven en daar heb ik echt geen spijt van, integendeel. Het verhaal begint rustig in een donkere buurt van Londen. Er zijn niet teveel personages, het boek is dus vlot te lezen en volgen. De figuren zie je zo voor je, je leeft mee met de tweelingzusjes, in hun miserie en verdriet, maar ook met Iris en Louis, hun vriendschap, hun liefde, en hun werk in de wereld van de kunst. Er is Albi, de tandeloze straatbengel, een kleine held met een gouden hart. Maar er is ook het duistere figuur “Silas”. Eerst is hij gewoon een creepy, eenzame, taxidermist, die later in het verhaal, door zijn ingebeelde gesprekken met hoofdpersonage “Iris” duidelijk psychopatische neigingen heeft. Zijn persoon maakt het boek extra spannend. Het verhaal wordt goed opgebouwd, je voeld de spanning stilaan stijgen, en de sfeer steeds donkerder en dreigender worden.
Het is een hystorische drama, roman en thriller in één. Ik vond enkel het einde een zeer klein beetje teleurstellend, ik had zeer graag,,,,neen, hier moet ik niet verder zeuren, daarvoor moet men het boek zelf lezen en mogelijk heeft men dan een andere mening. Het blijft sowieso echt de moeite, zo spijt dat het boek uit is.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:21 uur

geplaatst: vandaag om 13:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.