menu

Archipelag Goelag - Aleksander Solzjenitsyn (1973)

Alternatieve titels: De Goelag Archipel | Архипелаг ГУЛаг

mijn stem
3,37 (19)
19 stemmen

Russisch
Politiek / Waargebeurd

1844 pagina's
Eerste druk: YMCA Press, Parijs (Frankrijk)

Goelag is de Russische afkorting voor de centrale administratie van de strafkampen, in het Russisch 'Glawnoje Oeprawlenije Lagerej'. Deze kampen liggen als een reusachtige archipel over de gehele Sovjetunie verspreid. Aleksandr Solzjenitsyn is elf jaar lang een van de ontelbare naamlozen geweest. Hij beschrijft de geschiedenis van dit eilandenrijk van terreur en geweld.

zoeken in:
avatar van Zelva
1,5
Pfff. Wat heb ik me toentertijd hier doorheen geworsteld.

avatar van eRCee
3,5
Zelva schreef:
Pfff. Wat heb ik me toentertijd hier doorheen geworsteld.

Doe niet zo raar! Dit is een doordringend boek van een lijdende dissident, erg indrukwekkend. Ik zal het verhaal over het applaus na een congres nooit vergeten: de ovatie hield een kwartier aan en toen de eerste persoon ophield werd hij gearresteerd. Dictatoriale willekeur is nog nooit zo goed beschreven. En dan die fenomenale zin uit de inleiding: "het heelal kent evenveel middelpunten als het aantel wezens dat het herbergt". 4*

avatar van Zelva
1,5
Laat ik het zo zeggen: elk individueel stukje was vrijwel altijd mooi, maar ontelbaar veel losse stukjes maken nog geen prettig leesbaar geheel.

Misschien probeer ik het ooit nog weer eens...

avatar van Arkadi
3,0
Mooi boek van Aleksandr Solzjenitsyn maar wel een pil om weg te lezen. Vertelt het verhaal vanuit zijn herinneringen prachtig maar zijn aanklacht tegen de russische maatschappij/politiek zijn taai. Jammer want daardoor raakte het me persoonlijk minder

Kan het Kankerpalvijoen veel meer waarderen.

3.5*

dit boek in de flop 100, shame!!!

avatar van Arkadi
3,0
ach het heeft maar 8 stemmen dus hoe serieus kun je dat nemen?

4,5
Een uitermate geniaal boek, maar zoals gezegd zwaar om door te komen. Mensen die dit boek 1 of 1,5 ster geven moeten zich mijns inziens zwaar schamen.

avatar van Pecore
Hoeveel delen kent dit boek? Ik heb een uitgave van de Boekerij op de kop getikt, bestaande uit deel 1 en 2.

Pecore schreef:
Hoeveel delen kent dit boek? Ik heb een uitgave van de Boekerij op de kop getikt, bestaande uit deel 1 en 2.


Afhankelijk van de versie die je hebt gekocht, kunnen er volgens mij 7 delen zijn:

Search results for "the" (showing 1-18 of 33 books) - goodreads.com

avatar van Pecore
Dankjewel, behangplakker. Als ik je goed begrijp heeft Solzjenitsyn het in 7 delen geschreven, maar kan het per uitgever verschillen in hoeveel boeken dat is uitgegeven. Klopt dat?

avatar van eRCee
3,5
Dat heb ik eigenlijk nooit geweten. De KB geeft maar één Nederlandse uitgave, naar ik nu begrijp in 3 boeken. Ik heb het eerste daarvan in de kast staan (uit 1974), waarvan ik dacht dat dat de gehele 'Goelag archipel' was, maar het betreft blijkbaar alleen deel 1 en 2. Solzjenitsyn flikte me al hetzelfde bij Augustus 14 (waarbij hij van plan was nog veel meer delen te schrijven, die er nooit gekomen zijn).
Zie ook hier

avatar van Pecore
Het boek dat ik vond in een kringloop, en wat jij gelezen hebt, ercee, is toch wat magertjes voor bijna 2000 pagina's. Ook Het Kankerpaviljoen heeft verschillende uitgaven trouwens, zowel in twee delen als in één.

Gisteren zelf dan ook dit boek op de kop getikt, in drie delen welteverstaan. ~1.750 pagina’s. Waarschijnlijk gaat hij deze zomer in zijn geheel gelezen worden

avatar van vork666
Ik heb destijds een versie van dit boek op de kop getikt waaruit slechts bij zeer nauwkeurige bestudering op te maken viel dat het boek deel één van meerdere was. Ik kan het hele boek dus helaas niet beoordelen, maar wat ik heb gelezen was wel bijzonder indrukwekkend.

avatar van Raspoetin
In de mini-bieb bij mij in de straat heb ik geloof deel 1 van de driedelige serie van de Nederlandse vertaling van De Goelag Archipel van Aleksandr Solzjenitsyn gevonden. Voor de duidelijkheid hierbij het overzicht:

De Goelag Archipel, 1918-1956; [Boek 1], I-II
proeve van een artistieke studie
Nederlands, 516 pagina's, De Boekerij, Baarn, 1974

De Goelag Archipel, 1918-1956; [Boek 2], III-IV
proeve van een artistieke studie
Nederlands, 543 pagina's, De Boekerij, Baarn, 1975

De Goelag Archipel, 1918-1956; [Boek 3], V-VI-VII
proeve van een artistieke studie
Nederlands, 462 pagina's, De Boekerij, Baarn, 1976

Gast
geplaatst: vandaag om 19:45 uur

geplaatst: vandaag om 19:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.