menu

Eiland in de Nevel: Romantische Omzwervingen van Pieter Kikkert, de Eerste Wandelaar op Texel in 1791 - Lodewijk Dros (2019)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Historisch

224 pagina's
Eerste druk: Boom, Amsterdam (Nederland)

In de vroege zomer van 1791 maakte Pieter Kikkert een rondwandeling over Texel, 45 kilometer lang, nadat daar een verwoestende storm had huisgehouden. Hele stukken land waren zo slecht ingepolderd dat de zee ze had weggevaagd. Hij had een romantische dichtbundel bij zich en werd zozeer ''door verrukking weggesleept'' dat hij bijna het leven liet door het wassende water. Dit boek geeft een caleidoscopisch beeld van het leven op een eiland rond 1800. Pieter Kikkert (1775-1855) hield zich bezig met schilderkunst, literatuur, theologie en politiek. Met zijn goede pen en zijn schildersoog – hij was ook een begenadigd etser – wist hij een verrassend modern beeld te geven van de wereld waar hij in leefde. Zo maakte hij pikante prenten voor een geheim genootschap, die nu na twee eeuwen opduiken. Lodewijk Dros laat zien dat er een rechtstreekse lijn loopt van de romantiek naar onze eigen tijd met zijn natuurbeleving, massatoerisme en identiteitshonger.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
De Nederlandse volksaard bestaat - NRC
Michel Krielaars op het eiland Texel.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:19 uur

geplaatst: vandaag om 22:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.