menu

Hjerteknuser - Geir Tangen (2017)

Alternatieve titels: Hartenbreker | Gudmundsson and Skeisvoll #2

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Noors (Bokmål)
Thriller

415 pagina's
Eerste druk: Gyldendal, Oslo (Noorwegen)

Op een ochtend wordt journalist Viljar Ravn Gudmundsson gebeld door zijn 17-jarige zoon Alexander; na een feestje is hij wakker geworden met het meisje van zijn dromen naast zich. Dood. Als bewijzen ook zijn kant op wijzen, raakt hij in paniek en slaat op de vlucht. Lotte Skeisvol, inmiddels bevriend met Viljar, komt in haar pogingen Alexanders onschuld te bewijzen alleen maar dichter bij de conclusie dat hij inderdaad de dader is. Viljar heeft moeite het laatste te geloven, maar het lijkt erop dat zijn zoon een dubbelleven leidt. Tot een andere jongen die op het feest was wordt vermoord...

zoeken in:
avatar van Shaky
4,0
Dirty deeds, done dirt cheap.


Na Maestro - Geir Tangen (2016) is Hjerteknuser het volgende deel in de Gudmundsson en Skeisvoll trilogie. Ook dit tweede deel weet van begin tot eind te boeien en kent een interessant, goed uitgewerkt, plot.

Tangen steekt niet onder stoelen of banken dat hij veel verwijzingen in zijn trilogie maakt naar andere misdaadromans en muziek. Ook in dit boek worden citaten leuk verwerkt en zorgen ze voor de nodige herkenning. Dit is echter bijzaak en hetgeen waar het in een thriller écht om draait; een spannend verhaal in combinatie met boeiende personages, is opnieuw goed gebracht.

Er wordt in dit tweede boek uit de serie meer nadruk gelegd op de huidige sociale problemen in Noorwegen (en overal, for that matter), en de raciale spanningen die samenlevingen op scherp zetten.. Dit kan prekend overkomen, maar Tangen blijft hier voor waken. Het dient het verhaal en wordt nergens ingezet om als pure maatschappijkritiek te fungeren. Dat is eigenlijk wel bijzonder prettig, want zoals Elvis Presley al een keer terecht opmerkte op de vraag of artiesten zich meer betrokken moeten opstellen: 'Hey man, I'm just an entertainer.' Van een thrillerschrijver wil ik dan ook thrillers lezen; als ik wil nadenken over de hedendaagse wereldproblematiek, wend ik me wel tot ander materiaal. Tangen lijkt deze instelling te delen en brengt zijn plot als het plot van een boek; heerlijk.

De personages Gudmundsson en Skeisvoll zijn round characters en dat leest enorm prettig. Dit zijn geen ééndimensionale wezens, maar mensen van vlees en bloed. De manier waarop de zoon van Gudmundsson, Alexander, in dit boek een rol speelt is uitstekend: ook dit is een alles behalve perfect persoon. Om daarna in het nawoord te lezen dat dit karakter gebaseerd is op de zoon van Tangen zelf, die ook met ADHD gediagnosticeerd is, getuigt toch wel van veel moed. Zeker als we kijken naar hoe Alexander wordt neergezet in dit boek en met name: hoe Gudmundsson in zijn wanhoop niet altijd weet hoe om te gaan met de aandoening van zijn zoon. Dit zal genoeg zeggen over hoe Tangen zich soms zal voelen; mooi gedaan.

Om eerlijk te zijn: deel I vond ik net iets sterker. Toch komt ook dit boek uit op 4*.
Deel I een 8,4
Deel II een 8

Gast
geplaatst: vandaag om 13:34 uur

geplaatst: vandaag om 13:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.