menu

Gosoedarstvennij Zjitel’ - Andrej Platonov (1929)

Alternatieve titels: Een Staatsburger | Государственный житель

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Russisch
Sociaal

8 pagina's
Eerste druk: Oktjabr' (periodiek), Moskou (Sovjet-Unie)

Pjotr Jevsejevitsj Veretennikov, een oudere man, houdt ervan om 's ochtends de buurt rond te lopen en te observeren hoe de staat het doet. Hiervan voelt hij grote voldoening. Hij houdt evenveel van het transportwezen, als van de coöperaties en van het perspectief van de komende socialistische opbouw. Hij wordt op zijn weg door de dorpsgemeenschap gevolgd, terwijl zijn gedachtenwereld wordt vastgelegd en de manier, waarop hij de staat dient…

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
In 1974 verscheen bij Meulenhoff te Amsterdam de verzamelbundel van negen verhalen van Andrej Platonow (toen nog met een 'w' op het einde...) 'In Deze Prachtige, Grimmige Wereld'.
'Een Staatsburger' is daarin het derde van de negen verhalen.

avatar van mjk87
2,5
Het verhaal begint nog sterk met beschrijvingen van het platteland die enorm invoelbaar zijn, zoals de Oude Russen dat ook zo goed kunnen. Daarna wordt het verhaal meer metaforisch van aard en daar kon ik veel minder mee. Ik zal lang niet elke symboliek ook begrepen hebben, maar dat maakt voor mij weinig uit doordat het verhaal een beetje in nikserigheid eindigt. 2,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:11 uur

geplaatst: vandaag om 22:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.