menu

Barnen ifrån Frostmofjället - Laura Fitinghoff (1907)

Alternatieve titel: De Kinderen van de Grote Fjeld

mijn stem
geen stemmen

Zweeds
Jeugdboek
Streek/Familie / Avontuur

214 pagina's
Eerste druk: A.-B. Ljus, Stockholm (Zweden)

Nadat eerst hun vader en daarna hun moeder is overleden, besluit de oudste zoon van het gezin om met zijn broers en zusjes van hun hut in de Grote Fjeld weg te lopen. De dertienjarige Anders wil niet dat ze in het armenhuis terechtkomen. Samen met Anna Lisa (bijna 11), Malena (9), Magnus (7), Erik (6), Kajsa (3), Greta (1,5) en hun geit Goudsik vertrekt hij met de slee vanuit het hoge noorden richting het warmere en rijkere zuiden. De kinderen lopen door dichte bossen, over dicht gesneeuwde paden en bevroren meren en moeten zichzelf in leven zien te houden. Ze kloppen na een lange dag lopen vaak aan bij een hutje of boerderij om daar onderdak en iets te eten te vragen. Soms treffen ze aardige mensen die hen graag willen helpen, andere keren worden ze weggejaagd. Anders is echter vastbesloten om voor z’n zes broers en zussen een goed tehuis te vinden.

zoeken in:
Jakkepoes
Een inmiddels klassiek boek waar ik mee ben opgegroeid. Er werd bij ons thuis veel voorgelezen en daarbij was dit boek ook één van de uitverkorenen. Het verhaal over 7 kinderen die in een barre winter door Zweden trokken op zoek naar warmte en eten maakte op mij toen ik een jaar of vijf was veel indruk. Ik weet nu nog precies hoe het boek gaat 45 jaar na dato. Sommige passages zitten nog in mijn geheugen gegrift. De oude vertelwijze is nu misschien wat gedateerd voor de jeugd van nu maar ik ben opgegroeid met ouderwetse Nederlandse en volksverhalen.

avatar van Lalage
Dit verhaal is gebaseerd op de hongersnood in Zweden van 1868. An Rutgers van der Loeff heeft de vertaling van haar moeder bewerkt en daarna is het nogmaals gemoderniseerd, zodat kinderen en volwassenen van nu het gemakkelijk kunnen lezen. Hier en daar wordt een woord toegelicht in een voetnoot.

De kinderen lijken heel anders dan kinderen van nu. Ze zijn heel ijverig en helpen meteen mee in het huishouden als ze ergens te gast zijn. Er is geen kattenkwaad te bekennen. Misschien is het de bedoeling dat dit verhaal als voorbeeld dient voor de kinderen die het lezen. Tijdens het lezen denk ik hier overigens niet zo over na. Het is een spannend verhaal en ik hoop zo dat die arme kinderen een veilig thuis krijgen en dat ze elkaar ooit nog terug zullen zien.

De kinderen van de Grote Fjeld – Laura Fitinghoff | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van eRCee
Lalage schreef:
An Rutgers van der Loeff

Grappig, zij heeft zelf ook zo'n soort verhaal geschreven: De Kinderkaravaan. Maar voor mij staat An Rutgers van der Loeff toch vooral voor Lawines razen. Jeugdsentiment!

Gast
geplaatst: vandaag om 01:28 uur

geplaatst: vandaag om 01:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.