menu

Een Relaas van Vriendschap en Liefde - Eric Schneider (2019)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

192 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

In 'Een relaas van liefde' trouwt een jonge vrouw half uit medelijden met haar schuchtere buurjongen. Die wordt lid van de NSB en ontsnapt zo zijn streng gereformeerde familie, waar ''Jezus van Nazareth op kamers woonde''. Na de oorlog overleeft hij een wraakactie van het verzet, maar moet zich voortaan in een rolstoel door zijn dagen bewegen. Wanneer, vraagt de vrouw, vervaagt de liefde in het leven tot een schemerige herinnering, en wat doet dat met je? In haar huis achter de duinen komt zij tijdens een stormnacht tot onverwachte conclusies. In 'Een relaas van vriendschap' volgen wij twee oude vrienden tijdens hun jaarlijkse Wiedersehen. Rüdiger, in de oorlog naar Canada ontsnapt, hoort van zijn vriend Ben, een voormalig onderduiker, dat hij nét te laat is: Rüdigers moeder, tot haar laatste snik een fanatiek bewonderaarster van Hitler, is de vorige nacht overleden. Of, in Bens woorden: ''het oude monster is gecrepeerd''. Hoe ga je onder vrienden om met zo’n opmerking, en welke nachtmerries worden onoverkomelijke struikelblokken voor een vriendschap?

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Het relaas van een liefde en Het relaas van een vriendschap, twee novellen die beiden WO II als achtergrond hebben, geschreven door de broer van F. Springer. Beide verhalen zijn boeiend, goed geschreven ondanks een wat haperende introductie en weten goed tot de kern te komen. In liefde en vriendschap zijn de zaken niet zwart-wit. De vergelijkingen met Fellini en Frisch die rondgestrooid worden op de flap zie ik er dan weer niet in.

avatar van eRCee
3,0
Op Literair Nederland staat overigens een uitstekende recensie over dit boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:25 uur

geplaatst: vandaag om 10:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.