'You have not seen anything until you've seen Daisy Jones dancing on a piano in a fur coat with no shoes on sing "Mustang Sally"'
Daisy Jones & The Six vertelt het verhaal van de fameuze rockband die eind jaren 70 hele stadions platspeelde. Spil van de band was de temperamentvolle zangeres Daisy Jones en de talentvolle gitarist en zanger Billy Dunne. In dit boek volgen we de opkomst en ondergang van deze legendarische band, en we krijgen er gratis en voor niets de teksten bij van hun al even legendarische album 'Aurora'. Inclusief de hits 'Turn it off', 'This could get ugly' en 'A hope like you'.
De grap van dit verhaal? Deze band heeft nooit bestaan, de hits hebben nooit geklonken op de radio en de legendarische concerten speelden zich alleen af in het hoofd van schrijfster Taylor Jenkins Reed (en in de toekomst op Amazon Prime, want van het boek wordt een tv-serie gemaakt).
Daisy Jones & The Six lijkt in veel opzichten op het boek
The Final Revival of Opal & Nev. Ook die speelt in de jaren 70, ook die gaat over de opkomst en ondergang van een band en ook daarin speelden persoonlijke issues een grote rol. Maar waar Opal & Nev eerder een maatschappijkritisch boek is, is Daisy Jones in de basis een gedoemde liefdesgeschiedenis. En bij Daisy Jones draait het nóg meer om de muziek dan bij Opal & Nev.
Wat de boeken ook gemeen hebben is de vorm. Ook Daisy Jones is geschreven als oral history. Dat wil zeggen dat je (fictieve) interviews leest met band, crew en aanhangsels. Dat zijn geen ellenlange lappen tekst, maar de geschiedenis van de band wordt verteld aan de hand van losse uitspraken van de geinterviewden, als talking heads in een documentaire. Dat klinkt gekunsteld, maar het levert een vloeiend en goed te volgen verhaal op. Want, en dat is nog wel het belangrijkste, Taylor Jenkins Reid is een fantastisch schrijfster die niet alleen weet hoe een verhaal te bakken, maar die ook persoonlijkheden feilloos blootlegt. Ook heeft zij oog voor zaken die meer worden gesuggereerd dan gezegd. Bovendien heeft ze begrepen dat niet alle bandleden hun tijd bij de band hetzelfde hebben beleefd. Dat sommige uitspraken elkaar tegenspreken is dan ook niet meer dan logisch.
Daisy Jones & The Six is kortom een geweldig boek dat je in één ruk uitleest. Grappig, ontroerend, boeiend en supergoed geschreven. Met Rumours van Fleetwood Mac (de band die het voorbeeld vormde voor The Six) en de film Almost Famous vormt Daisy Jones de perfecte drie-eenheid voor een spoedcursus over de Amerikaanse rockscene uit de jaren 70. Heerlijk!