menu

Prosoesjtsjestvoejet li Sovjetskij Sojoez do 1984 Goda? - Andrej A. Amalrik (1969)

Alternatieve titels: Haalt de Sovjetunie 1984? | Просуществует ли Советский Союз до 1984 года?

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Toekomst / Sociaal

96 pagina's
Eerste druk: Alexander Herzen Stichting / Bonaventura, Amsterdam (Nederland)

De dissident Amalrik bleef, ondanks eerdere botsingen met de Sovjetautoriteiten, openlijk kritiek leveren op het regiem en stuurde het manuscript van dit boek naar het Westen met het verzoek het te laten publiceren; met het resultaat dat hij in de gevangenis van Sverdlovsk belandde. ‘Haalt de Sovjetunie 1984?’ is het scenario van de ondergang van de Sovjetunie in de komende 15 jaar. Het boek begint met een stoutmoedige analyse van de Sovjetmaatschappij. Aan de top staat het starre bureaucratische regiem, dat geen enkele verandering duldt en iedere nieuwe gedachte beschouwt als een aanslag op het regiem. Onderaan ziet Amalrik de grauwe massa, hoofzakelijk bestaand uit arbeiders en boeren zonder enige vrijheidstraditie, maar met een grote destructieve potentie. Tussen deze twee groepen zit de middenklasse geklemd, de ‘klasse der specialisten’, waarvan het succes van de democratische oppositie in Rusland afhangt. Amalrik karakteriseert de Democratische beweging en de culturele oppositie en analyseert de passiviteit van de grote massa. Vervolgens predikt hij zijn ongeloof in de zogenaamde ‘liberalisering’. Tenslotte voorspelt hij een slopende partizanenoorlog met China. In de nek gesprongen door Oost-Europese landen, van binnenuit ondermijnd door plaatselijke onlusten en niet-Russische nationalismen, barst het Sovjetimperium uiteen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Hubert Smeets in het NRC van 7 november 1997:
De oogst van onze eeuw; Andrej Amalrik: Haalt de Sovjetunie 1984? (1969) - NRC

en Arthur Langeveld in De Groene Amsterdammer van 14 oktober 2009, in een meer algemeen artikel waarbij tevens het essay van Amalrik ter sprake komt:
Koffiedik kijken – De Groene Amsterdammer

De Nederlandse vertaling 'Haalt de Sovjetunie 1984?' wordt voorafgegaan door een inleiding van zestien pagina's door Prof. dr. J.W. Bezemer.
Het essay zelf is in vertaling ook gepubliceerd door HP-Magazine en de Internationale Spectator.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:36 uur

geplaatst: vandaag om 03:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.