menu

Zapiski Yonogo Vracha - Michail Boelgakov (1963)

Alternatieve titels: Aantekeningen van een Jonge Arts | Verhalen van een Jonge Arts | Записки юного врача

mijn stem
3,88 (4)
4 stemmen

Russisch
Autobiografische Roman / Sociaal

56 pagina's
Eerste druk: Ogonjok, Moskou (Sovjet-Unie)

De zeven verhalen (allemaal geschreven in 1917 en in de jaren 1925-1926 gepubliceerd in het tijdschrift Medicinskij Rabotnik) hebben als hoofdpersoon de recent afgestudeerd arts Poljakov, die de leiding krijgt over een klein veldhospitaal, waar hij voor de eerste keer te maken heeft met alle verantwoordelijkheden, risico's en nadelen van de medische professie. De plattelandsdokter wordt zich allengs bewuster van het verschil tussen wat in de medische handboeken staat beschreven en wat de achterlijke bevolking van hem verwacht. Wanneer hij bij het trekken van een kies het complete kaakbot verwoest, is hij bang dat hij voor de rechtbank moet verschijnen en zijn artsendiploma zal kwijtraken. De verhalen zijn weliswaar allemaal van dezelfde aard – ze spelen zich allemaal af in hetzelfde plattelandshospitaal en de hoofdpersoon is steeds dezelfde - maar verder slechts door lichte verwijzingen naar elkaar met elkaar verbonden; ook de chronologische volgorde is non-existent of willekeurig, zo varieert de leeftijd van de hoofdpersoon van verhaal tot verhaal.

zoeken in:
avatar van apocrief
3,0
De verhalen herhalen zich wel enigszins, omdat telkens de universitair afgestudeerde stadsarts weinig aan zijn boekenwijsheid heeft, maar toch miraculeuze operaties uitvoert.
De schrijver was zelf arts en heeft uit zijn ervaringen geput. De verhalen doen ouder aan dan ze zijn, want het 20ste eeuw was al 2 decennia oud. Toch zijn ze goed te lezen, omdat ze soms redelijk humoristisch zijn.

avatar van apocrief
3,0
Ik had een zin als spoiler gemarkeerd, maar dat heeft niet gepakt. Sorry .

avatar van mjk87
3,5
Leuke bundel verhalen, vooral vermakelijk om te lezen. De meeste verhalen volgen eenzelfde stramien qua opbouw en inhoud (met elke keer de jonge arts die denkt dat het hem niet lukt, denkt aan zijn studieboeken en succesvol opereert) waardoor het naar het einde wel enigszins begint te wringen. Ook het laatste hoofdstuk is wat rommelig. Maar dit is verder wel sfeervol en geeft een aardig inkijkje in een dokterspraktijk op het Russische platteland. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:38 uur

geplaatst: vandaag om 10:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.