menu

Sokrovennij Tsjelovjek - Andrej Platonov (1928)

Alternatieve titels: De Verborgen Mens | Сокровенный человек

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Verhalenbundel
Sociaal

227 pagina's
Eerste druk: Molodaja Gvardia, Moskou (Sovjet-Unie)

Deze bundel bestaat uit twee verhalen. Het titelverhaal, in het Nederlands uitgebracht als: ‘De Verborgen Mens’, geeft een weergave van de Russische burgeroorlog in 1920-1921 als bron van menselijke ellende. Het beschrijft de eenvoudige Thomas Poechov, die zijn vrouw verloren heeft. Zij is overleden aan honger en verwaarlozing. Poechov lijkt niet goed met haar dood te kunnen omgaan. Zijn verhaal valt in een aantal fasen uiteen. Hij wordt gevolgd als monteur van een sneeuwruimer, als monteur op een militair landingsschip, als inwoner van achtereenvolgens twee verschillende Russische steden. De diensten die hij daarbij voor het leger moet verrichten, spelen een belangrijke rol, net als de overgangen tussen oorlogssituaties en burgerlijke levens en de plaatsen die de dood en de natuur in de gedachten van Poechov innemen. Het tweede verhaal ‘Jamskaja Sloboda’ behandelt de ‘bouwers van het land’ en gaat over een boerderij, langs de route van de koetsiers, die ten tijde van de regering van Catherina de Tweede uitgroeit tot een nederzetting; een nederzetting, die na haar dood blijft bestaan. Andrej Platonov zou dit verhaal naderhand verder laten uitgroeien tot zijn roman Tsjevengoer.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
In 1974 verscheen bij Meulenhoff te Amsterdam de verzamelbundel van negen verhalen van Andrej Platonow (..) 'In Deze Prachtige, Grimmige Wereld'.
De novelle 'De Verborgen Mens' is daarin het tweede van de negen verhalen.

Van de novelle 'Jamskaja Sloboda' ('Ямская слобода') uit de Russische bundel, is in deze uitgave van Meulenhoff geen vertaling opgenomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:30 uur

geplaatst: vandaag om 07:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.