menu

Rakvere: Romaan - Jaan Kross (1982)

Alternatieve titel: Strijd om de Stad

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Estisch
Historisch

303 pagina's
Eerste druk: Eesti Raamat, Tallinn (Sovjet-Unie)

Halverwege de achttiende eeuw is Rakvere geen schim meer van de stad die het ooit was. Is het nog wel een stad? De bewoners van het naburige landgoed weten het zeker: een stad die in de oorlog met de grond gelijkgemaakt is bestaat niet meer, en wie weer op die plek gaat wonen is geen burger, maar een lijfeigene. Het handjevol inwoners van Rakvere denkt daar anders over: zij zoeken hun recht tot in Sint-Petersburg aan toe, waar ze een geheimzinnige beschermer blijken te hebben die een appeltje met de landeigenares te schillen heeft. Pion in de juridische strijd is Berend Falck, die als huisleraar in dienst is op het landgoed, maar heimelijk partij kiest voor de burgers. Falcks drijfveer is daarbij niet in de laatste plaats zijn ontluikende liefde voor de dochter van een van die burgers, schoenmakers-dochter Maade.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Nieuw stuk van Michel Krielaars over de presentatie van de nieuwe vertaling van "Strijd om de Stad" die in Amsterdam-Oost werd gehouden. Eigenlijk wel een symbolische titel voor de locatie waar, nu de Bijlmer Bajes wordt afgebroken en allemaal luxe appartementen en vrijstaande woningen in een recordtijd uit de grond worden gestampt.
De schrijver die acht jaar gevangenschap in een Siberisch goelagkamp overleefde - NRC


avatar van mjk87
3,5
Fijn boek op momenten, dan doet dit denken aan de Russen van de 19e eeuw qua vertelwijze en sfeer. Maar het hoge niveau van die verhalen weet Kross hier niet te bereiken. Zeker het middenstuk is ook wat rommelig als geheel en moet duidelijk leiden naar de finale maar boeit niet altijd even zeer. Leuke personages, fijne sfeer, een sterk einde (ineens komt er een versnelling en dan mag de verteller Kross zijn werk doen en hij doet dat goed) geven dit boek nog zeker een dikke voldoende. Maar er had meer in mogen zitten. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:17 uur

geplaatst: vandaag om 11:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.