menu

Machines Like Me - Ian McEwan (2019)

Alternatieve titel: Machines Zoals Ik

mijn stem
3,64 (14)
14 stemmen

Engels
Sciencefiction

304 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Groot-Brittannië heeft de Falklandoorlog verloren, Margaret Thatcher vecht met Tony Benn om de macht en Alan Turing bereikt een doorbraak in kunstmatige intelligentie. In een wereld die niet helemaal op de huidige lijkt, zullen twee geliefden worden op de proef gesteld worden die hun begrip te boven gaat. 'Machines Like Me' speelt zich af in een alternatief Londen uit de jaren '80. Charlie, die door het leven dwaalt en full-timewerk ontwijkt, is verliefd op Miranda, een slimme student die leeft met een vreselijk geheim. Als Charlie in goede doen komt, koopt hij Adam, een van de eerste lichting synthetische mensen. Met de hulp van Miranda co-ontwerpt hij Adams persoonlijkheid. Deze bijna perfecte mens is mooi, sterk en slim - een liefdesdriehoek vormt zich al snel. Deze drie wezens zullen geconfronteerd worden met een diep moreel dilemma. Ian McEwan's subversieve en vermakelijke nieuwe roman stelt fundamentele vragen: wat maakt ons mens? Onze uiterlijke daden of ons innerlijk leven? Zou een machine het menselijk hart kunnen begrijpen? Dit provocerende en opwindende verhaal waarschuwt voor de kracht om dingen uit te vinden die buiten onze controle liggen.

zoeken in:
avatar van robbrouwer58
3,0
Blijft een beetje hangen tussen spannend en filosofisch.

avatar van Djumbo
3,5
Het duurde even voor ik in het verhaal kwam , ik heb er wel van genoten. McEwan heeft wel een heel speciale schrijfstijl. De beschouwingen over de engelse politiek zijn soms wat lang . Die fundamentele vraag : "Wat maakt dat een mens een mens is"? blijkt inderdaad niet zo makkelijk te beantwoorden . Eingelijk zijn er 3 grote stromingen in dit verhaal :
- Filosofisch - Wat maakt ons mens
- SF - Menselijke robot
- Mysterie - Wat verbergt Miranda
Soms iets te langdradig , maar ik heb het toch met veel plezier gelezen

4,0
Zeer interessante thematiek en onderwerpen. Wat onderscheidt ons van machines? Kunnen we machines maken waarvan we het 'denkwerk en output' niet meer kunnen onderscheiden van dat van ons? En kunnen machines een bewustzijn ontwikkelen?
Ook leuk is dat McEwan geen SF wilde schrijven en daarom het verhaal in de jaren 80 situeert. Terwijl de techniek echt nog toekomstmuziek is. Ook leuk is het her en der veranderen van historische feiten.
Het is wel een echte ideeënroman. Qua plot is er eigenlijk weinig te beleven. Persoonlijk vind ik dat niet erg. Maar je bent gewaarschuwd.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:37 uur

geplaatst: vandaag om 22:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.