menu

Anton van Duinkerken 1903-1968 - Kitty de Josselin de Jong, Gerard Lemmens, Bernard Asselbergs, Jan Engelman, Charles Eyck, Anton van Duinkerken, Bertus Aafjes, Theun de Vries, Jan H. de Groot, Harry Scholten, Jaap Romijn, Jeroen Brouwers, Joseph Roth, Lambert Simon, Henk Struyker Boudier, Nini Asselbergs-Arnolds, Kees Fens, W.A.M. de Moor en André Roes (1983)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Biografie / Sociaal

96 pagina's
Eerste druk: Nijmeegs Museum, Nijmegen (Nederland)

Deze verzamelbundel is in juni 1983 uitgegeven ter gelegenheid van een tentoonstelling in de zomermaanden van 1983 in het ‘Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan’. Bijna alle bijdragen zijn in het voorjaar van 1983 speciaal voor dit doel geschreven. De teksten van Jan Engelman, Joseph Roth en uiteraard die van Anton van Duinkerken zelf zijn van eerdere datum. Een inhoudsopgave en een lijst van de zesentwintig afbeeldingen vormen het begin van het boek. De feitelijke bundel bestaat uit twintig bijdragen, waarvan twee van Anton van Duinkerken zelf: ‘Opdrachten uit het Wereldorgel’ en ‘Brief aan zijn Vrouw’. Achttien andere schrijvers geven vervolgens hun visie op hem. Kitty de Josselin de Jong opent de bijdragen met een ode, het vierregelige gedicht: ‘Toon’. Jan Engelman en Charles Eyck becommentariëren in hun bijdragen ‘Het Wereldorgel’; dat is een in dichtvorm geschreven didactisch prentenboek van Anton van Duinkerken. Jeroen Brouwers haalt herinneringen op aan ontmoetingen tussen Anton van Duinkerken en ontheemde Duitse schrijvers; dat wil zeggen: Duitse schrijvers die in de jaren 1930 in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog hun land zijn ontvlucht. In dat verband komt ook de ‘romancier-drinker-zwerver’ Joseph Roth voorbij, die in een Duitse krant in 1937 het gedicht ‘Jawohl, mein Herr, Ich Bin ein Katholik’ publiceerde: een bewerking van een bekende ballade van Anton van Duinkerken.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:13 uur

geplaatst: vandaag om 15:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.