menu

Dunkelgrün Fast Schwarz - Mareike Fallwickl (2018)

Alternatieve titel: Donkergroen Bijna Zwart

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Duits
Psychologisch

384 pagina's
Eerste druk: Frankfurter Verlagsanstalt, Frankfurt am Main (Duitsland)

Raffael, zelfverzekerd en charismatisch, en Moritz, gevoelig en loyaal. Sinds hun eerste ontmoeting als jonge kinderen zijn de jongens onafscheidelijk. Moritz en zijn moeder Marie zijn nieuw in het eenzame bergdorp en Marie zou blij moeten zijn met de vriendschap. Maar ze vertrouwt Raffael niet, met zijn makkelijke glimlach en ijskoude blauwe ogen. Wanneer Johanna bij de twee vrienden op school komt ontstaat er een fatale driehoek, die de vriendschap onder druk zet tot hij met een knal uit elkaar spat. Zestien jaar later staat Raffael op een avond plotseling bij Moritz voor de deur. Nog één keer zal alles op het spel gezet worden.

zoeken in:
avatar van Abubakari
4,0
Goedmoedige Moritz en zijn duivelse vriend Raffael. Tijd en perspectief wisselt per hoofdstuk, Moritz, zijn moeder Maria en hun vriendin Johanna vertellen over hoe Raffael hun leven beinvloede. Een manipulatieve arrogante sadistische charmeur die alles voor elkaar krijgt. En ondertussen ontvouwt zich het mysterie, kom je te weten wat zich afgespeeld heeft tussen Moritz, Raffael en Johanna. Het speelt zich af in een klein bergdorpje waar ook de levens van de ouders (vooral de moeders van Moritz en Raffael) centraal komen te staan. Dramatiek te over, mooi opgebouwd en toewerkend naar een mooie apotheose, er zit een bepaalde spanning in, je wordt niewwsgierig gehouden en krijgt telkens een nieuw stukje van de puzzel.

Geweldig boek, het verhaal is goed en duister, de personages leven en (sommige althans) zijn herkenbaar neer gezet.
Althans, ik herkende me wel in de gevoelens en gedachten van bepaalde personages.

avatar van boekaap
4,0
Donkergroen Bijna Zwart is een verdienstelijk debuut van de Oostenrijkse schrijfster Mareike Fallwickl. Het is een psychologische roman over afhankelijkheidsrelaties waarbij elk personage en verhaallijn keurig zijn uitgewerkt.

De opbouw is zorgvuldig gedaan en de wisselingen in tijd maakt het verhaal dynamisch en origineel. In het begin moest ik even wennen aan de schrijfstijl en had voorkeur voor bepaalde verhaallijnen. Het moet gezegd dat Fallwickl erin slaagt om hele diverse en boeiende personages neer te zetten. Daarnaast vond ik het leuk gedaan dat alle tijdsbeelden werden voorzien van herkenbare details. Denk aan Duitse punk hits en bands uit de jaren negentig, maar ook ergernissen en kritiek over de huidige tijd waren prettig om te lezen.

Dat ik niet de hoogste score geef komt vooral omdat voor mijn smaak er teveel mooi schrijverij voorbij komt en de titel van het boek op een dergelijke manier wordt gebruikt dat het me licht gaat tegen staan.

Neemt echter niet weg dat alle positieve elementen veel zwaarder wegen en dat ik het grootste deel van het boek met veel plezier en beleving heb gelezen. Vooral het middenstuk vloog ik doorheen. Hier laat Fallwickl zien dat ze een soepele schrijfstijl heeft en veel spanning op kan bouwen.

Prima debuut dat nieuwsgierig maakt naar meer. De tweede roman Das Licht Ist Hier Viel Heller - Mareike Fallwickl (2019) zal ik zeker gaan lezen.

Goed debuut!

Gast
geplaatst: vandaag om 15:47 uur

geplaatst: vandaag om 15:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.