menu

Une Vieille Histoire - Jonathan Littell (2018)

Alternatieve titel: Een Oude Geschiedenis

mijn stem
3,38 (4)
4 stemmen

Frans
Psychologisch

352 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Een man, een vrouw, een kind. Een badkuip, een gang, een tuin, een hotelkamer. Een deurklink, een fotoboek, een sprei, een Da Vinci, een pianoconcert van Mozart. Sardientjes, roggebrood, wijn. Dit alles en meer komt steeds – maar steeds anders – terug in de zeven hoofdstukken die deze roman beslaat. Maar elk hoofdstuk begint in een zwembad. Een naamloze ikfiguur, soms van fluïde (gender)identiteit, komt uit het water, rent eenmaal aangekleed gedesoriënteerd door een eindeloos gangenstelsel, opent een deur (in elke scène een andere) en duikt aan het eind van elk hoofdstuk weer in het water.

zoeken in:
avatar van liv2
Een spiegelpaleis van wrede excessen

avatar van eRCee
Zou het woord 'pretentieus' speciaal zijn uitgevonden voor deze plotomschrijving?

avatar van Ted Kerkjes
Ik moet bij de eerst vier zinnen sterk denken aan De officiële tv-trailer van De Speld

Dr.Strangelove
Caspar Noë meets David Lynch.
Een vleugje Murakami een ietsje van Paul Auster.
Vooral een vervreemdend en misschien ook wel een vervelend gevoel geeft het lezen van deze dwaaltocht.

Dr.Strangelove
Er is mij weleens gevraagd toen ik in de kantine van een bedrijf aan het lezen was: "Lees de eerst volgende zin nu eens hard op" De kans dat ik bij dit boek naderhand vreemd of niet meer zou worden aangekeken zou dan reëel zijn althans bij dat bedrijf. ?

Dr.Strangelove
Ach ja, het leven.


avatar van eRCee
En wie wil dat nou niet?

Dr.Strangelove
Jazeker de kijkcijfers van willekeurig welke ramp zullen meestal hoger zijn dan die van een goede daad.
Het goede heeft een absoluut punt (je leven geven)
Het slechte heeft dat niet (zover ik weet)

Ik heb het stuk van de NRC niet gelezen, maar ik zou niet zeggen alle drek wel heel veel drek.

avatar van handsome_devil
2,0
Wegens vergelijkingen met Noë en Lynch maar eens opgepakt, maar het lezen van dit boek vond ik toch een erg zware bevalling. Ik vond de stijl goed en ook het vertelde vond ik in het begin onderhoudend, ik draag de bevreemdende, gewelddadige inhoud van het boek wel een warm hart toe ( ), maar mijn grote probleem zat hem in de herhaling. Het boek bestaat uit zeven verhalen, maar na twee verhalen kende ik het trucje wel en daarna viel er voor mij nog maar weinig lol te beleven aan de zoveelste gewelddadige sekscene of de zoveelste wending waarin de hoofdpersoon in een gewelddadige, levensbedreigende situatie terecht komt.

Ik heb een maand lang geworsteld met dit boek, vooral omdat dit in theorie helemaal in mijn straatje past, maar ik geef het op. Ik heb het boek niet helemaal uitgelezen, omdat mijn initiële fascinatie en enthousiasme op een gegeven moment omsloegen in verveling en ergernis. Erg jammer, want ik had hier toch wel hoge verwachtingen van. Op naar een volgend boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:53 uur

geplaatst: vandaag om 00:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.