menu

Jedźmy, Wracajmy i Inne Opowiadania - Włodzimierz Odojewski (2000)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Pools
Verhalenbundel
Sociaal

502 pagina's
Eerste druk: Twój Styl, Warschau (Polen)

In 1993 verscheen van de hand van de schrijver de verzamelbundel ‘Jedźmy, Wracajmy’ (‘Laten We Gaan, Laten We Teruggaan’) van 236 pagina’s. In deze herziene versie, die qua omvang meer dan verdubbeld is, zijn oudere verhalen herschreven en zes nieuwe korte verhalen of novellen toegevoegd. Aan de titel werd de opmerking ‘i Inne Opowiadania’ (‘en Andere Verhalen’) toegevoegd. Odojewski stelt in zijn verhalen het collectieve geheugen van zijn land centraal. In het groot gaat dat om nationale conflicten, conflicten rond grensgebieden of etnische conflicten. Op individueel vlak gaat dat om verhoudingen binnen families, religie, menselijke emoties. De novelle ‘Sezon w Wenecji’ (‘Een Zomer in Venetië’) vertelt hoe de Poolse Marek met verlangen uitkijkt naar een vakantie in Venetië. Door een oorlogsdreiging, wordt hij echter binnen Polen naar het landhuis van zijn tante Weronika gestuurd. In de kelder ontdekt hij op een gegeven moment een plas water, die steeds groter wordt. Het titelverhaal ‘Jedźmy, Wracajmy’ beschrijft de reis, die een oude man met zijn puberzoon naar het plaatsje Podole onderneemt om daar de sporen van hun deels Joodse verleden te vinden. Door conflicten met Oekraïne, is de fysieke band van de familie met dat stadje destijds verbroken.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Op 16 april 2019 is door Querido te Amsterdam de novelle ‘Sezon w Wenecji’ in een vertaling van Charlotte Pothuizen apart uitgebracht als: 'Een Zomer in Venetië'.

Die novelle ‘Sezon w Wenecji’, letterlijk: 'Seizoen in Venetië', is verder verfilmd door de Poolse regisseur Jan Jakub Kolski:
Wenecja (2010) - MovieMeter.nl

Kolski zou bij zijn verfilming echter ook elementen hebben gebruikt uit twee andere korte verhalen van Odojewski:'Koń Pułkownika' ('Het Paard van de Kolonel') en 'Cyrk Przyjechał, Cyrk Odjechał' ('Het Circus Is Gearriveerd, Het Circus Is Vertrokken').
Die twee andere korte verhalen komen eveneens uit deze Poolse verzamelbundel.

avatar van eRCee
3,0
Een zomer in Venetie kwam dit jaar uit bij Querido. Deze novelle van 119 pagina's is voor zover ik weet het enige werk van Odojewski dat in het Nederlands beschikbaar is. (De schrijver moet niet verward worden met Vladimir Odojevski, een Russische auteur uit de 19e eeuw.)

Het verhaal laat het begin van WOII zien vanuit het perspectief van een Pools jongetje. In het huis van zijn tante beleeft hij een bijzondere zomer, balancerend op de rand van de kinderlijke onschuld en de volwassenheid. Het beeld van een fantasie-Venetië is sterk, en hoewel het verhaal niet al te veel om het lijf heeft, biedt dit genoeg voor een aangename 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:52 uur

geplaatst: vandaag om 23:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.