menu

Seashaken Houses: A Lighthouse History from Eddystone to Fastnet - Tom Nancollas (2018)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch / Biografie

256 pagina's
Eerste druk: Particular Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het boek geeft zowel een geschiedenis van de ‘rotsvuurtorens’ van het Verenigd Koninkrijk, als van de ontwerpers en bewoners van die bouwwerken. Vuurtorens zijn langdurige monumenten van onze relatie met de zee. Ze omvatten een romantische visie van eenzame huizen tussen de golven in, maar hun oorspronkelijke doel was uiteraard veel nobeler, aangezien ze waren ontworpen als een navigatiegeschenk voor de veiligheid van iedereen. Nog steeds zijn we afhankelijk van hun gidsende lampen voor de veilige doorgang van schepen. Dat komt nergens anders zo sterk naar voren als in de ‘rock lighthouses’ ('rotsvuurtorens') van Groot-Brittannië en Ierland: twintig vuurtorens, gebouwd tussen 1811 en 1904, die zo zijn genoemd omdat ze zijn gebouwd op desolate, glibberige rotsformaties in het midden van de zee en daarboven uittorenen als een luchtspiegeling recht uit de golven, met hun lichten die schijnen op hun toppen. ‘Seashaken Houses’ is een poëtische verkenning van deze magnifieke, geïsoleerde schildwachten, van de vindingrijkheid van degenen die ze bedachten, van de mensen die hun leven riskeerden om ze te bouwen en te herbouwen, van degenen die hun ronde kamers bewoonden en van de manieren waarop we dergelijke emblemen van onze geschiedenis in een veranderende wereld op hun waarde schatten.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De eerste editie van het boek is afkomstig van Particular Books, een onderdeel van Penguin.

Review in The Guardian van 23 november 2018 door Tessa Hadley:
Seashaken Houses by Tom Nancollas review – a hymn to the lighthouse keepers | Books | The Guardian - theguardian.com

En vergeet de afbeeldingen niet, met kleine verwijzingen naar R.L. Stevenson en Virginia Woolf: Seashaken Houses: the stark loneliness of lighthouses – in pictures | Books | The Guardian - theguardian.com

Gast
geplaatst: vandaag om 18:57 uur

geplaatst: vandaag om 18:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.