menu

De Perfecte Koppijn - Herman Brusselmans (2007)

mijn stem
3,47 (44)
44 stemmen

Nederlands
Humoristisch

272 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Danny Muggepuut, die we al kennen uit Muggepuut, schrijft aan zijn roman De Koekeloerders. Het werk schiet niet echt op. Bovendien moet hij zich bezighouden met de officiële voorstelling van zijn eerder geschreven roman "De gestolen waterleiding". Hij zou daarin worden bijgestaan door een medewerker van de uitgeverij, maar er gebeurt iets met haar. En dan is er nog de verfilming van weer een andere roman van Danny. Zal die er ooit komen? Danny's enige hobby is het minivoetbal. Hij is voorzitter-coach van Real de Rakkertjes, het team dat zich niet kan handhaven. Dat drukt Danny terneer. En met zijn vader, Bavo, is ook niet alles in orde. Danny moet worstelen om, in een poel van ellende die groter en groter lijkt te worden, het hoofd boven water te houden.

zoeken in:
avatar van cortez
2,5
Tegenvaller. 'Muggepuut' was al heel zo'n hoogvlieger, en dit boek is bijna een kopie van 'Muggepuut'. Er gebeurt nauwelijks iets, en de constante uitwijdingen gingen ook wat tegensteken. Het einde is slordig en te snel afgehaspeld (daarentegen was het ook welkom). Genoeg cafépraat voor een tijdje...

2,0
Niet uitgelezen, terwijl ik echt wel weet wat doorploegen is. De Russische literatuur kent voor mij geen onneembare hordes, om het maar zo eens te stellen. Maar waar dit misbaksel vandaan komt, is mij een raadsel. Haast niet uit het enigmatische bovendek van Brusselmans, zou ik zeggen. Het is prijzenswaardig dat de beste man zo'n talrijk oeuvre heeft, maar een keer halt houden en tot introspectie overgaan, moet ook toch wel eens kunnen, bewijst dit boek. Zelden heb ik zo'n ongrappig boek gelezen; waarlijk geen enkele keer gelachen terwijl het daar toch zo'n 10 pogingen per pagina toe doet.

Het personage Danny Muggepuut werkt gewoon niet, omdat het helemaal niks uitbeeldt. Geen parodie, geen personificatie, nada. Of je moet er steil van achterover slaan dat zijn oeuvre titels als De gestolen waterleiding en Onze planeet is een bolletje bevat. Ik doe dat in ieder geval niet, en gebruik zijn boek gemakshalve om een vlieg achterover te slaan die thans aan het uiteinde van mij oorlel kriebelt. Daarmede is de functie van het werk voor mij wel zo'n beetje samengevat.

Ook werkt het in dit geval niet als hij weer eens alle Wikipedia-registers heeft opengetrokken om weer een absurde vergelijking te maken waarin een of ander uitheems beest dienstdoet. Niet iedere pagina hoeft een Chinees wrattenzwijn te bevatten.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:41 uur

geplaatst: vandaag om 22:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.