menu

The Silence of the Girls - Pat Barker (2018)

Alternatieve titel: De Stilte van de Vrouwen

mijn stem
3,43 (7)
7 stemmen

Engels
Historisch

336 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Wanneer haar stad in handen valt van de Grieken, is Briseïs’ leven geruïneerd. Haar man en broers worden vermoord en zijzelf verandert van koningin in gevangene, de oorlogstrofee van de goddelijke strijder Achilles. Tijdens de lange, bittere oorlog werden ontelbaar veel vrouwen uit hun huis geroofd en aan de strijders toebedeeld. De Trojaanse Oorlog staat bekend als een mannenepos, maar hoe verging het de vrouwen, door de geschiedenis de mond gesnoerd? 'De stilte van de vrouwen' is een historische roman geïnspireerd op de Griekse mythologie, over het leven van een vrouw te midden van de chaos van een van de beroemdste oorlogen van de geschiedenis, waarin zij vecht voor haar vrijheid.

zoeken in:
3,0
De Trojaanse oorlog, maar dan niet door de ogen van een aantal wraakzuchtige, bloeddorstige en nietsontziende mannen, maar door die van Briseïs, de jonge vrouw die als oorlogsbuit Achilles toekomt, maar hem wordt afgenomen door Agamemnon, wat de hele “wrok van Achilles” in gang zet. Mooi, maar de personages zijn niet allemaal even geloofwaardig neergezet. En helemaal op het einde blijken die ogen van Briseïs gewoon te worden opzijgeschoven voor die van met name Achilles. Een wisseling van perspectief die er naar mijn gevoel niet had mogen zijn. Niettemin, een best leesbaar en boeiend boek, maar het bleef wat onder mijn verwachtingen.

avatar van Lalage
2,0
Als het niet voor de boekenclub was, had ik dit al gauw aan de kant gelegd. Het is vreselijk langdradig. De laatste 100 bladzijden heb ik vluchtig gelezen.

avatar van eRCee
Het wemelt trouwens van dit soort boeken over de vrouwen van Troja. Je hebt bijvoorbeeld Marion Zimmer Bradley haar roman over Cassandra en niemand minder dan Magda Szabo schreef met Het ogenblik het verhaal van Creusa. Over Andromache en Helena zelf schreef Euripides al. Vanuit marketingoogpunt wordt echter al snel gedaan alsof het altijd alleen over de mannen is gegaan en om dat onrecht eens even recht te zetten moet je maar best nu dit boek kopen.

avatar van Lalage
2,0
eRCee schreef:
Het wemelt trouwens van dit soort boeken over de vrouwen van Troja. Je hebt bijvoorbeeld Marion Zimmer Bradley haar roman over Cassandra

Die dikkerd heb ik als tiener gelezen en daar was ik toen wel even weg van.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:00 uur

geplaatst: vandaag om 10:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.