menu

Toen Niemand Iets te Doen Had - Toon Tellegen (1987)

mijn stem
4,30 (15)
15 stemmen

Nederlands
Jeugdboek / Verhalenbundel
Natuur / Psychologisch

142 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Op een dag miste de eekhoorn de mier hevig. Hij wist niet waarom, maar hij had dat gevoel tot in het puntje van zijn staart. Mier, dacht hij. Mier, mier, mier. De eekhoorn wist dat zulke gedachten niet helpen, maar hij kon ze niet tegenhouden. Was er maar een hand in de lucht, dacht hij, die je kon gebruiken om iets ver weg te pakken. Hij zag die hand voor zich en hij zag ook de mier ergens opgekruld in een holle boomstam liggen. De hand liep vinger voor vinger tussen de bomen van het bos door, zonder ook maar één blaadje te verroeren. Hij bleef even voor de holle boomstam staan. Toen ging de wijsvinger naar binnen en tikte op de rug van de mier. Ach, dacht de eekhoorn, wat een gedachten heb ik toch. Had je dáár maar een spiegel voor, dan zou ik ze zéker bekijken!

zoeken in:
avatar van icarus
4,5
Gewoon lekker onbevangen beginnen met lezen. Het zal vanzelf indalen.

Ik heb het voorgelezen in groep 6. Een aantal leerlingen zag er beslist de humor van in.

Zelf vond ik het na meerdere keren lezen meer bijzonder worden.

garlic senior
Mooi en toch ietwat tragisch boek. Dit tragische zit hem vooral in de bezigheden van de dieren, aangezien deze niet altijd even spannend zijn. Toch kunnen ze ook de kleine dingetjes in het leven waarderen; de maneschijn, de feestjes hoe klein dan ook. Hierdoor besef je als lezer dat je eigenlijk best veel te doen hebt in tegenstelling tot de dieren in dit boek, dit maakt het boek extra mooi.

De verschillende verhalen zijn misschien niet allemaal geslaagd, enkele vliegen wat uit de bocht met fantasie (vliegende slakken). Voor de rest leest het boek prettig weg en bevat het ontroerende verhalen over dieren die de wereld om hun heen niet altijd even goed begrijpen. Dit levert soms intrigerende resultaten op, bijvoorbeeld de eekhoorn die de mier maar blijft roepen en hem mist zonder dat hij dit gevoel eigenlijk kan beschrijven.

Daarnaast vind ik het wel grappig dat er in dit boek veel verschillende diersoorten voorkomen, al blijft de eekhoorn toch wel het hoofdpersonage in de meeste verhalen. Al met al een mooi boek, wat door het psychologische randje net wat meer inhoud heeft dan het gemiddelde boek over dieren.

4,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 07:32 uur

geplaatst: vandaag om 07:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.