menu

Hearts in Atlantis - Stephen King (1999)

Alternatieve titel: Harten in Atlantis

mijn stem
3,66 (65)
65 stemmen

Engels
Thriller

528 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Aan de hand van verschillende levens geeft Stephen King commentaar op vijftig jaar Amerikaanse geschiedenis: Bobby, die in zijn jeugd leerde van literatuur te houden en autoriteiten te wantrouwen; Peter, met een kaartobsessie die gelijke tred houdt met Amerika's oorlogsobsessie; Willie, die doet alsof hij een blinde oorlogsveteraan is om niet te hoeven werken; en Sully, die na Vietnam wordt geplaagd door een spook dat niet toestaat te vergeten. Vier met elkaar verweven, maar zelfstandig te lezen geschiedenissen. Vertellingen met diepe wortels in de sixties. Door elke waart de Vietnamoorlog. In elke worden mensen beproefd. Op vele manieren. Misschien overleven ze hun beproevingen. Maar of zij ze doorstaan?

zoeken in:
avatar van Lola4
Deze is een harde noot om kraken

4,0
Na een tijdje Kingverslaafd te zijn geweest, was dit een hernieuwde kennismaking en wat voor een!

Ik vond het een vreselijk meeslepend boek, heerlijk om eens iets van de beste man te lezen dat geen horror is. 4*

4,5
Mooie verhalen, mooie karakters.

Een typische King.

vermeerf
Dit is het enige King boek dat ik nog nooit gelezen heb, binnekort maar eens aanschaffen. Om de een of andere reden sprak het me nooit zo aan maar na twee zeer positieve meningen moet ik er toch maar eens aan beginnen.

avatar van Bassievrucht
Mmm, slechts flarden hiervan zijn gebruikt voor de film of niet? Die vond ik alleraardigst, misschien dit boek maar eens een keer aanschaffen, want met de thriller/horror/fantasay boeken van King kan ik niet uit de voeten.

4,0
Het zijn 4 verhalen, die wel nauw met elkaar verbonden zijn, overigens. Voor de film is enkel het eerste verhaal genomen, welke wel aardig volledig is gevolgd. De film vond ik overigens maar zwaar middelmatig; het werkte niet. Het boek las voor mij werkelijk als een trein; zoals aegron zegt erg meeslepend en een van de betere Kings.

4,5
De kortverhalen zijn wel aardig maar lang niet zo goed als de twee novella's in het begin van het boek. Vooral het titelverhaal is een prachtig geschreven, grappig, ontroerend, interessant verhaal waar ik diep voor buig. Bij deze

vermeerf
Ik heb heel lang gewacht voordat ik aan dit boek begon. Het sprak me nooit zo aan. Nu ik het gelezen heb, heb ik spijt dat ik het niet eerder heb gelezen. Twee geweldige novella's en twee goede verhalen die allemaal met elkaar samenhangen, waarbij de laatste ook nog erg ontroerend is. En dan komt er nog een staartje van het eerste verhaal dat alles samenbrengt en ook ontroerd. King op zijn best.

avatar van Dr Channard
4,0
Ik had net hetzelfde gevoel als Vermeerf heeft gehad over dit boek. Dit boek stond toch al een tijdje in mijn kast en toch bleef ik 'Harten In Atlantis' uitstellen. Ik kocht nieuwere boeken van King (22-11-63 , The Green Mile, Insomnia) en ja deze heb ik allemaal gelezen. Maar 'Harten In Atlantis' bleef altijd op vreemde wijze op dezelfde plaats zitten. Ja hoe komt het? Ik denk dat het door het verhaal kwam. De inhoud was al zo vaag (Aan de hand van vier verhalen ontsluit Stephen King in 'Harten in Atlantis' de geheimen van een generatie?) en ik had eerder zin in één verhaal in plaats van 4 verhalen in één boek. Na al die tijd heb ik het dan eindelijk uit de kast getrokken en ben ik erin begonnen.

Maar waarover gaat dit boek eigenlijk? Wel zoals de inhoud al zegt is dit boek van 500 pagina's (ik had de pocketversie) verdeeld in vier verhalen. Je hebt twee korte romannen (eentje van 250 en eentje van ongeveer 150 pagina's) en twee kortverhalen (beide mooi verdeeld in ongeveer 50 pagina's). En doorheen de verhalen gaan we eigenlijk van vroeger (eerste verhaal dateert in 1960) naar de hedendaagse tijd (1999). Verhalen zijn wat met elkaar verbonden want sommige personages komen terug in de andere verhalen en ook vormt de Vietnamoorlog een rode draad doorheen het boek.

Het boek begint met 'Lage mannen in gele jassen'; een verhaal over Bobby die interesse opwekt in boeken dankzij de oude buurman Ted Brautigan. Gaat er een belletje rinkelen bij het horen van die naam? Bij mij was dit allessinds wel zo. Toen King nog eens begon te verwijzen naar 'De Donkere Toren' begon alles terug te komen (sowieso zou je bij de titel al aan de Donkere Toren moeten denken). Moet je de Donkere Toren gelezen hebben om dit verhaal leuk te vinden? Niet echt. Ok, er blijven een paar dingen onduidelijk voor de lezer, maar het is niet zoals 'Insomnia' waar je opeens te maken krijgt met een Rode Koning en een wereld waar je een scherpschutter ziet. .
Voor de rest gebeurt er vrij weinig in dit verhaal, maar King laat je een band scheppen met de personages en schrijft eigenlijk zeer vlot. Het gaat ook gewoon over een jongen die gaat houden van boeken dus moet je als lezer eigenlijk niet veel verwachten. Toch maakt King er een boeiend verhaal van over liefde, vriendschap, literatuur en op het einde een vleugje spanning. Ook de scène met de bemoeizieke moeder die Ted uitscheldt voor aanrander, nadat deze een arm terug in de kom heeft getrokken van een klein meisje heb ik zonder ophoud gelezen.
Dit verhaal is trouwens ook verfilmd (Hearts In Atlantis) en ook al vond ik die film qua verhaal enorm mager, was het schitterend geacteerd. Niet mijn favoriete Kingverfilming, maar er zitten er veel slechtere tussen.

Het tweede verhaal is misschien zelfs nog iets beter. 'Harten In Atlantis' gaat over studenten die tijdens het leven in de universiteit te maken krijgen met de Vietnamoorlog en met Hartenjagen. Geluk dat ik dit spel soms ook speel op de computer , anders had ik zeker geen interesse gehad. Niet dat King er ongelooflijk veel pagina's aan verslijt, maar het is gewoon leuker lezen als je het spel kent. Verder gaat het ook over vriendschap, liefde en de keuzes die je als student maakt. Prachtig geschreven, heerlijke dialogen en door de 150 pagina's een echte pageturner.

Laatste twee verhaaltjes zijn minder dan de twee hoofdverhalen, maar dat kan ook niet anders. Toch zijn ze leuk om te lezen. Het ene verhaaltje gaat over een Vietnamveteraan die doet alsof hij blind is en het andere vertelt een fragment in het leven van Sullie en zijn ervaring met de Vietnamoorlog(een personage dat dus ook in de andere verhaaltjes tevoorschijn komt). Beide verhaaltjes vallen zeker niet tegen. Het eerste kortverhaal leest vlot , is bij vlagen zeer grappig en het tweede kortverhaal is een prachtige beschrijving met leuke flashbacks naar de Vietnamoorlog.

Tot slot sluit King af met een epiloog van ongeveer 5 pagina's.

'Harten In Atlantis' viel zeker niet tegen en is één van de betere boeken die King heeft geschreven. Het is ook eens een ander boek dan dat we gewoon zijn van de man. Geen gruwelijke/fantasievolle elementen, maar down to earth verhalen met levensechte situaties (eerste verhaal is wel fantasierijker dan de drie andere). Ook leuk dat hij geen vier aparte verhalen heeft geschreven (dit heeft hij al gedaan in 4 seizoenen en Schemerwereld/Tweeduister) , maar verhalen die met elkaar zijn verbonden.

Dus als je deze in je kast hebt staan moet je niet doen zoals mij, maar dit boek meteen onder de loep nemen. Het is echt de moeite waard. 4*

avatar van stambec
3,5
Eindelijk Hearts in Atlantis maar eens gelezen. Net als een aantal van mijn voorgangers hier was het er eentje die maar op de plank bleef liggen. Heel kort; het eerste verhaal vond ik vermakelijk en leest snel weg. Het tweede verhaal vond ik prachtig. De sfeer, de personages, de dialogen. Het perspectief van de studenten aan het begin van de flower power. Zonder dat er echt veel in gebeurd bleef ik geboeid tot de laatste zin. Al met al een goeie 3,5 ster en zeker een aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:46 uur

geplaatst: vandaag om 11:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.