menu

Persian Fire. The First World Empire and the Battle for the West - Tom Holland (2005)

Alternatieve titel: Perzisch Vuur

mijn stem
3,77 (13)
13 stemmen

Engels
Historisch

418 pagina's
Eerste druk: Little, Brown, Londen (Verenigd Koninkrijk)

2500 jaar geleden voerden Oost en West voor het eerst oorlog tegen elkaar. In het begin van de vijfde eeuw voor Christus was er een supermacht die zich vast had voorgenomen orde te brengen in een tweetal terroristenstaten. De supermacht was Perzië; het eerste wereldrijk in de geschiedenis ongeëvenaard in ambitie en overvloeiend van goud en mankracht. De terroristenstaten waren Athene en Sparta, excentrieke steden in een arm en achterlijk bergland, Griekenland. Het verhaal over hoe de burgers van die steden het opnamen tegen de grootste macht op aarde en die versloegen, is een van de adembenemendste episoden in de geschiedenis.

zoeken in:
avatar van cortez
4,0
Nieuw boek van de auteur van o.a. Rubicon. En opnieuw heel
geslaagd.

Het verhaalt over de vrij sterk tot de verbeelding sprekende geschiedenis van de Griekse (geallieerde) strijdmachten tegen de legers van de Perzische koningen der koningen Darius en Xerxes. Binnen deze geschiedenis kan men terugblikken op beruchte veld-en zeeslagen (bij Lade, Marathon, Thermopylae, Salamis, Artemisium en Plataea), en passeren grote namen als Cleomenes, Datis, Leonidas, Themistocles, de Pisistratiden, Cleisthenes, en zo meer de revue.

Het gaat dus vooral om de politieke geschiedenis van het gebeuren,
waarbij vooral de belangrijkste politici en hun beslissingen belicht worden. Verder gaat Holland ook heel uitgebreid in op het treffen van de legers, waarbij de tactische beslissingen en de gevolgen sterk benadrukt worden.

Dit klinkt misschien een beetje als oudbollige historiografie, maar dat is het zeker niet. Ten eerste is Holland vooral een sterk verteller waardoor men vaak de indruk krijgt veeleer een historische roman te lezen; ten tweede brengt hij het verhaal niet met de nuances die men van een geschiedkundige, die een tijd beschrijft waar veel zaken louter speculatief zijn, zou verwachten (Er is weliswaar een
uitgebreid notenconcept die dergelijke nuances aanbrengt.).

Dit hoeft niet meteen kritiek te wezen, want ik denk dat het sowieso
niet de bedoeling van de schrijver is een puur academisch werk te presenteren, maar veeleer een breed publiek aan te spreken. En die
mix van historiografie en een meer literaire aanpak, vind ik hier goed werken.

Het boek is overigens in het Nederlands verschenen bij Athenaeum
(www.klassieken.nl)

ags50
Met de titel "Persian Fire" en de (Engelse) beschrijving meende ik een boek te kopen waarin de strijd tussen enerzijds het rijk van de Perzische Achaemeniden en anderzijds de stadstaten in het gebied dat nu Griekenland heet met de hedendaagse Turkse kust langs de Egeïsche Zee vooral zou worden belicht vanuit het Perzische oogpunt. Daarin kwam ik flink bedrogen uit.
Het boek begon goed met een beschrijving van de opkomst van dit Perzische rijk (pp. 1-62), maar de overige 310 bladzijden tekst (pagina's met verklaring van de voetnoten en de index niet meegerekend) worden voornamelijk gevuld door de Griekse kant. Die was mij al bekend en zo vaak in diverse andere geschiedkundige werken naar voren gebracht.
Waarom niet de teksten van Behistun en Naqsh-e Rustam uitvoerig(er) behandeld, verklaard en becommentarieerd? En ongetwijfeld zullen ook de Babylonische kleitabletten van de magiërs (voorspellers) aldaar toch licht op de Perzen hebben kunnen werpen, al was het maar in relatie tot de wereldstad van toen, Babylon. Jammer, werkelijk een gemiste kans (hoewel ik geen negatieve opmerkingen heb ten aanzien van de geboden informatie op zich en de prettig leesbare wijze daarvan).

Gast
geplaatst: vandaag om 09:17 uur

geplaatst: vandaag om 09:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.