menu

The Uninhabitable Earth: Life after Warming - David Wallace-Wells (2019)

Alternatieve titel: De Onbewoonbare Aarde

mijn stem
3,30 (5)
5 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Wetenschappelijk

310 pagina's
Eerste druk: Tim Duggan Books, New York (Verenigde Staten)

Voor wie de zorgen over de opwarming van de aarde zich beperken tot angst voor de stijgende zeespiegel, geldt volgens de stelling van de schrijver dat zij slechts het topje van de ijsberg zien. Het is volgens hem veel, veel erger dan die mensen denken. Klimaatverandering wordt vaak beschouwd als een langzaam proces, maar de onheilspellende effecten ervan zien we nu al: hete zomers, grote droogte, allesverwoestende overstromingen en orkanen. De mensheid wordt tegenwoordig jaarlijks overvallen door natuurrampen die zich vroeger maar één keer in een mensenleven voltrokken. In ‘De Onbewoonbare Aarde' brengt David Wallace-Wells de laatste wetenschappelijke inzichten samen tot een schokkende aanklacht: we slagen er maar niet in om een betere toekomst voor de mensheid voor ons te zien, laat staan dat we naar zo'n idee handelen. Als we onze aanpak van klimaatverandering en de manier waarop miljarden mensen leven niet snel veranderen, zullen binnen één generatie desastreuze ontwikkelingen plaatsvinden waardoor delen van de aarde aan het einde van deze eeuw onbewoonbaar zullen zijn.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Uitgebreid interview door Annemieke van Dongen in het AD van 31 maart 2019 (van deze zogenaamde Premium-artikelen zijn er slechts een beperkt aantal per maand toegankelijk voor niet-abonnees):
https://www.ad.nl/wetenschap/klimaatverandering-het-is-erger-dan-je-denkt-veel-erger~a7811caf/

avatar van Dr.Strangelove
Er zijn nu al delen van de wereld onbewoonbaar.

2,0
Deze man heeft een vreselijk stroeve en pompeuze schrijfstijl. Na een ellenlange introductie komt er eindelijk een opsomming van de gevaren die ons staan te wachten. Daarna volgt nog een onsamenhangend gedeelte van allerlei onderwerpen die met name lijken te gaan over hoe wij als wereld betekenis geven aan de vernietiging van ons milieu. Er moeten toch betere boeken zijn over dit onderwerp?

avatar van eRCee
Je boft, want dit boek zit eraan te komen: klik

2,0
"In his most infamous work, "The Double Axe," Jeffers put that worldview in the mouth of a single character, `The inhumanist,´who described a shifting of emphasis and significance from man to not-man; the rejection of human solipsism and the recognition of transhuman magnificence."

Als ik mij niet door dit soort passages heen hoeft te werken is dat al een hele verbetering. Ik heb overigens alle vertrouwen in het populair-wetenschappelijke werk van de correspondent.

avatar van Gish
4,0
Een boek die iedereen zou moeten lezen, het schetst een onthutsend beeld van de gevolgen van klimaatverandering. Conclusie: ons einde is nabij, we staan erbij en ervaren het gelaten. Geniet nog even van het nu!

avatar van Bruno_6
4,0
Ik ben het met de bovenstaande kritieken eens:

Door de schrijfstijl leest dit boek niet al te vlot. Het is ook een lawine aan slecht nieuws over onze toekomst, tientallen bladzijden vol rampzalige gevolgen van de klimaatopwarming.

Niet echt lectuur waar je vrolijk van wordt, maar wat mij betreft wel zeer interessante lectuur.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:41 uur

geplaatst: vandaag om 20:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.