menu

Frankissstein: A Love Story - Jeanette Winterson (2019)

Alternatieve titel: Frankusstein: Een Liefdesverhaal

mijn stem
3,83 (6)
6 stemmen

Engels
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In Brexit Engeland wordt de jonge transgender arts Ry tegen beter weten in verliefd op Victor Stein, een gevierde professor die het debat rondom kunstmatige intelligentie leidt – en in de avonduren een mysterieus experiment uitvoert in de catacomben onder Manchester. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in de woestijn van Arizona, wachten de ingevroren lichamen van tientallen mannen en vrouwen erop om weer tot leven gewekt te worden. Stein heeft belangstelling voor één lichaam in het bijzonder. Maar het verhaal begint in 1816, als de negentien jaar oude Mary Shelley een verhaal schrijft over de schepping van een niet-biologische levensvorm.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,5
Van dit boek heb ik echt enorm genoten. Het boek volgt zowel Mary Shelley in de negentiende eeuw als Ry Shelley in de toekomst waar de brexit een feit is en waarin technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen (maar eigenlijk geldt dat laatste ook voor de tijd waarin Mary Shelley leeft. En gaandeweg ontdekken we nog veel meer overeenkomsten tussen deze twee periodes.). De toekomst die Winterson heel knap schetst lijkt op de een of andere manier zo ontzettend dichtbij te zijn. De vraag is bijna niet meer óf de mensheid in staat is artificieel bewustzijn te creëren, maar wanneer dat gaat gebeuren. Cryonisme is geen pseudo-wetenschap meer, maar al die bewaarde hersenen en lichamen kunnen ieder moment uitgescand worden en weer 'tot leven gewekt' worden.

Zoals ik al zei, het is heel knap hoe dichtbij de toekomst in deze roman lijkt. En doordat alles zo dichtbij komt, wordt er ook telkens van de lezer gevraagd om zich op een bepaalde manier tot deze ontwikkelingen te verhouden. Het boek stelt boeiende vragen over (post)gender, het mind-body-probleem, transhumanisme, robotisering, liefde en uiteindelijk ook de (voor mij) ultieme vraag voor de wijsgerige antropologie: wat betekent het om mens te zijn? Het is lange tijd geleden dat ik zo'n filosofisch interessante roman las, en het heeft zodanig mijn interesse gewekt dat ik me graag de komende tijd wil verdiepen in de materie die in het boek aan bod komt.

Verder vond ik het een enorm vlot geschreven boek. Korte hoofdstukjes wisselen elkaar af en ook qua toon is er veel variatie aangezien Winterson in de Mary Shelly-hoofdstukken een heel andere stijl hanteert dan in de Ry-hoofdstukken. En in die korte hoofdstukjes weet Winterson naast diepgang ook heel wat interessante feiten over de geschiedenis van de computer, cryonisme en andere wetenschappelijke ontwikkelingen te vertellen. Ik heb het gevoel enorm veel geleerd te hebben van deze roman. Maar daar moet ik wel bij vermelden dat ik ook een ontzettende leek ben op dit gebied.

Niet alles is perfect aan dit boek, hoor. Zo vond ik de personages af en toe nogal stereotiep en aan sommige gebeurtenissen werd voor mijn gevoel snel voorbij gegaan. Maar dit boek heeft me zo ontzettend geprikkeld dat ik niet anders kan dan hier een heel hoog cijfer voor geven. Zo mogen ze van mij wel meer geschreven worden.

avatar van Lalage
4,5
Ik ben hier net in begonnen! Had het boek aangeschaft en ontdekte daarna dat Jeanette Winterson op 4 november in Utrecht (TivoliVredenburg) is om erover te praten.

avatar van handsome_devil
4,5
Oh, wat leuk dat ze naar Utrecht komt. Hoop dat het gesprek achteraf ergens te beluisteren is of zo.

Leuk dat je dit boek ook aan het lezen bent. Ben erg benieuwd naar je recensie.

avatar van Lalage
4,5
Eerder schreef Jeanette Winterson over religie en homoseksualiteit. Die onderwerpen komen in haar nieuwste boek ook voor, maar het gaat vooral over liefde, kunstmatige intelligentie en eeuwig leven.

Dit is voor het eerst dat ik via een roman in de huid van een transgender kruip en dat is een heel andere ervaring dan transmensen op televisie zien.
Er is ook een personage dat seksrobots verkoopt en dat levert hilarische gesprekken op.

Dit is een boek met een lach en een traan, met veel filosofie en veel humor. Ik hou ervan.

Frankissstein – Jeanette Winterson | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van handsome_devil
4,5
Tof stukje op je site. Fijn dat jij het boek ook kon waarderen.

Wat zijn andere toffe boeken van haar?

avatar van Lalage
4,5
handsome_devil schreef:
Tof stukje op je site. Fijn dat jij het boek ook kon waarderen.

Wat zijn andere toffe boeken van haar?

Dank!
'Oranges are not the only fruit' gaat over haar jeugd.
'Kerstdagen' vond ik erg leuk.
Meer heb ik nog niet van haar gelezen, maar dat komt zeker nog!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:14 uur

geplaatst: vandaag om 10:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.