menu

Koka Björn - Mikael Niemi (2017)

Alternatieve titel: Beren Koken

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Zweeds
Historisch

432 pagina's
Eerste druk: Pirat, Stockholm (Zweden)

Het is zomer 1852 in Kengis, het uiterste noorden van Zweden. Dominee Lars Levi Læstadius en zijn ‘adoptiefzoon’ Jussi, een Sami-jongetje, vinden het lichaam van een verdwenen veehoedster op een van hun lange tochten in de natuur. Zij lijkt te zijn gedood door een enorme beer. Er wordt een jacht georganiseerd, geld uitgeloofd, de beer wordt uiteindelijk gevonden en afgemaakt, maar de dominee vreest dat er een veel ergere moordenaar aan het werk is dan een beer. Zijn religieuze beweging, die ongekend veel weerklank vindt onder de Samische bevolking, dreigt weggevaagd te worden als Jussi in staat van beschuldiging wordt gesteld bij een volgend slachtoffer.

zoeken in:
avatar van Abubakari
4,0
Alleen die originele/Zweedse titel al! Net zo mooi als de cover. Dan is titel + cover van de Nederlandse versie toch een heel stuk minder. Maar het gaat natuurlijk om wat er tussen de cover en achterflap zit. En dat is tot nu toe ook in het Nederlands zeer primadeluxe.

avatar van Abubakari
4,0
Koka björn, want de beer heeft het gedaan, is gevangen en kan nu verwerkt en gegeten worden!
De dader was natuurlijk geen beer.

Prachtig boek, combinatie van een biografie (Dominee Lars Levi Læstadius is een bestaand persoon) historische roman en thriller. De dominee is een goede man die zijn zoontje verloren heeft aan de mazelen en een zwerfkind in zijn gezin opneemt als surrogaat voor zijn overleden zoontje.

Er wordt gemoord en verkracht en de dominee is zijn tijd ver vooruit qua opsporingstechnieken en heeft in Jussi een trouw assistent. Maar tussen de moorden en het zoeken naar de dader door wordt er ook aandacht besteed aan de opwekkingsbweging die de dominee gestart is, je komt terecht in andere tijden en (citeer ik Politiken uit hun recensie) een fascinerende wereld in getrokken.
Spannend, rauw, boeiend en hier en daar filosofisch. Bijzonder boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 09:24 uur

geplaatst: vandaag om 09:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.