menu

La Vraie Vie - Adeline Dieudonné (2018)

Alternatieve titel: Het Echte Leven

mijn stem
3,81 (16)
16 stemmen

Frans
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: L'Iconoclaste, Toulouse (Frankrijk)

Een Vinex-wijk zoals er zoveel bestaan. Een naargeestig huis met een kamer vol opgezette dieren, een sadistische vader en een murw geslagen moeder. Dat is de gezinssituatie van de 10-jarige vertelster. Als zij en haar jongere broertje Gilles getuige zijn van een gruwelijk ongeluk, trekt hij zich terug in zichzelf. Nu broer en zus ook elkaar kwijt zijn, lijkt alle hoop op geluk verloren. Maar dan neemt de hoofdpersoon in al haar kwetsbaarheid het lot in eigen hand. Vastbesloten en doelbewust neemt ze zich voor om koste wat het kost de lach op het gezicht van haar broertje terug te brengen. Dat blijkt geen eenvoudige taak. Als ze dan zelf op een ongekende manier op de proef wordt gesteld – door haar eigen vader – neemt ze zich voor: ik zal in dit leven geen prooi zijn. En ze zal alles doen om sterk te blijven en weerstand te bieden aan wie haar kwaad wil doen.

zoeken in:
avatar van GeertDV
4,5
Ik las dit boek in het Frans, mijn vrouw las de Nederlandse vertaling. We vonden het allebei een topboek.
Adeline Dieudonné is een Franstalige Belg; ze groeide op in Waals Brabant, de Brusselse rand. In die omgeving speelt het boek zich af. Verder is het niet autobiografisch. Je zou het nochtans vermoeden; zo sterk zijn de karaktertekeningen en de emoties.
Adeline Dieudonné schrijft een modern vlot leesbaar Frans. Dat belet haar niet zeer krachtige beelden te gebruiken. Ze gebruikt de passé simple niet; ze houdt vast aan de imparfait en dat werkt goed.
Het verhaal is wreed, beangstigend, maar ook vol zwarte humor. Is dit een “coming of age” verhaal, een psychologische roman, of een duistere satire? Alle drie een beetje.
“De Vlaamse Lize Spit” zeiden de marketeers. Ja. Adeline D heeft minder pagina’s nodig dan Lize S om een heel sterk verhaal neer te poten, en daar behaalt ze voor mij de overwinning.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:03 uur

geplaatst: vandaag om 10:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.