menu

De Onbevlekte - Erwin Mortier (2020)

mijn stem
3,58 (6)
6 stemmen

Nederlands
Streek/Familie

240 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging het verzwegen verleden te doorbreken en uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn aan het oostfront gestorven grootoom. Een donker familieverhaal, waarin de Vlaamse klei nietsontziend wordt omgewoeld om het duistere verleden aan het licht te brengen.

zoeken in:
avatar van GeertDV
4,0
Marcel en De onbevlekte, Erwin Mortier
Voor je begint aan “De onbevlekte” lees je best eerst “Marcel”. Vele personages uit het eerste boek komen terug in het laatste; de voorkennis maakt “De onbevlekte” interessanter.
Zeer mooie, beeldrijke, Vlaamse taal. Zeer Vlaams thema: de zwarte aarde waarin wij wortelen. Twee kleine boekjes, maar de taal is zo dens, dat de dosering juist is.
Wie tussen de vijftig en de zeventig jaar oud is, zal veel van de levenshouding, het spreken en het zwijgen van zijn ouders en grootouders herkennen.
“Marcel” is het beste van de twee boekjes; het beantwoordt meer aan de regel van eenheid van tijd, plaats en handeling.
In “De onbevlekte” reizen we door de tijd van de overgrootmoeder, de grootmoeder, tot het nu van de hoofdpersoon. Maar het is ook een mooi verhaal, een voor de schrijver noodzakelijke sierajuin op het dak van de kapel.

avatar van handsome_devil
3,5
De Onbevlekte is de laatste van de Libris shortlist die ik nog moest bespreken. Het is wat mij betreft niet de minste van de nominaties, maar ook niet de beste. Alhoewel, ik had tijdens het lezen lange tijd de gedachte dat dit wel een van mijn favorieten zou kunnen worden. Door een verandering in vertelstijl haakte ik echter toch richting het einde een beetje af. Maar wat kan die Erwin Mortier schrijven, zeg.

Niet heel lang geleden las ik Godenslaap van deze schrijver. Dat vond ik eerlijk gezegd een stomvervelend boek waarbij ik me echt door de pagina’s heen heb moeten worstelen. Het was eigenlijk de reden dat ik De Onbevlekte tot het laatst heb bewaard (van de Libris nominaties). Ik zag er zelfs een beetje tegenop, maar dat was achteraf gezien helemaal nergens voor nodig.

Erwin Mortier - De Onbevlekte (2020) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

avatar van Pleun
Wat vind je de beste van de nominaties?

avatar van handsome_devil
3,5
Mijn Lieve Gunsteling. Cliënt E. Busken en Wij Zijn Licht ook wel erg goed overigens.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:24 uur

geplaatst: vandaag om 00:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.