menu

Waarom de Wereld Niet naar de Knoppen Gaat - Maarten Boudry (2018)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

288 pagina's
Eerste druk: Polis, Antwerpen (België)

Homo Sapiens is volgens Maarten Boudry het meest adaptieve dier dat ooit op de wereld heeft rondgelopen. Nu al leven veel mensen op plaatsen die zonder moderne technologie onleefbaar zouden zijn. Boudry heeft ook ideeën over de klimaatpaniek. Hij wil niet het probleem van klimaatopwarming minimaliseren. Boudry wil met 'Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat' het doemdenken over een onleefbare planeet nuanceren.

zoeken in:
Corcicus
In Vlaanderen baarde Maarten Boudry ruim een decennium geleden opzien door zich soms mild kritisch uit te laten over de invloed van de islam op onze samenleving. Mainstream intellectuelen die zich aan dit thema wagen, zijn zeldzaam in Vlaanderen (in Wallonië geheel onbestaande). Tijdens de coronacrisis viel hij echter van zijn voetstuk door zich enkel nog met driedubbel FFP2-masker buiten te begeven en zijn irrationele angsten breedvoerig uit te schrijven in cringe tweets en zelfs een heus boek: Eerste hulp bij pandemie.

Toch gaf ik hem nog een kans om zijn eer deels terug te winnen. Als hardleerse cultuurpessimist was ik benieuwd of ik mij kon laten overtuigen om de wereld eens door een meer rozige bril gade te slaan. Met open mind vatte ik het luisterboek aan. Boudry stapte echter in dezelfde valkuilen als Johan Norberg in diens werk Vooruitgang, dat ik ooit van mijn broer kreeg om mij wat milder in het leven te stemmen. Tevergeefs.

Zo poneert Boudry stellingen die op het eerste gezicht positief lijken maar dat in werkelijkheid niet zijn. De mensen worden alsmaar ouder: hoera! Behalve dan wanneer we in acht nemen dat onze landen uit hun voegen barsten met lange wachtrijen en files tot gevolg, een onbetaalbare huizenmarkt en onbetaalbare pensioenen door de demografische transitie. Mensen worden alsmaar rijker: hoera! Behalve wanneer we in acht nemen dat mensen dan dezelfde levensstijl en ecologische voetafdruk krijgen als wij in het Westen met een ontworteld klimaat en milieuvervuiling ten gevolge. Ben ik nu negatief of kijk ik gewoon verder dan mijn neus lang is?

Bovendien kunnen we ons vragen stellen, zelfs bij de stelling dat de welvaart zo fors gestegen is de laatste jaren. Mijn grootvader kon met één inkomen een gezin van 4 kinderen grootbrengen. Ze gingen op vakantie en iedereen kon op kot en universiteit. Vandaag zijn de gezinnen veel kleiner en moet moeder mee gaan werken, liefst met nog een flexijob in het weekend, gewoon om de maandelijkse gasfactuur te kunnen betalen. De welvaart is met andere woorden in elkaar gestort.

Wanneer het de overbevolking betreft, vliegt deze caféfilosoof helemaal uit de bocht: er is volgens hem helemaal geen sprake van overbevolking. Dat zit enkel in onze hoofden. Dat we in het jaar van mijn geboorte (1990) met 5 miljard waren en nu met 8 miljard terwijl we het grootste deel van de menselijke geschiedenis nauwelijks boven het miljard uitstaken, is helemaal geen probleem. Oké, om huizen betaalbaar te houden, zullen we allemaal in appartementen en tiny houses moeten gaan wonen en akkoord, bossen moeten wijken voor betonnen jungles, maar wie klaagt daar nu over? Integendeel zelfs want "de wereld wordt alsmaar groener", aldus Boudry. Nochtans verdwijnt er volgens het WWF 8 miljoen hectare bos per jaar en is de voorbije eeuwen ongeveer de helft van alle bossen op aarde gekapt. Geen probleem voor de groene aanhangers van biomassa en geen probleem voor Boudry. En de dieren dan, die wonen toch in die bossen? Ook hun populatie neemt toe volgens Boudry. Volgens het Living Planet Report (LPR) 2022 van het Wereld Natuur Fonds (WWF) is de populatiegrootte van in het wild levende dieren - zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen - sinds 1970 gemiddeld met 69% gedaald. De grootste massa-extinctie sinds het uitsterven van de dino's. Maar dat zit allemaal in onze hoofden, zo klinkt het bij deze grote denker.

Dat Boudry van zijn eerste leugentje nog niet gebarsten is, zal later in het boek nog wel vaker blijken. Zo is volgens hem ook de zgn. omvolkingstheorie geheel van de pot gerukt. Er komen helemaal niet zoveel vreemdelingen naar hier. In werkelijkheid bedraagt de netto-immigratie ongeveer 50 000 mensen per jaar voor België, een stad zo groot als Lokeren en dat in het meest dichtbevolkte gebied op Aarde. Één op de drie Belgen is allochtoon terwijl dat aandeel 100 jaar geleden onder de 5 procent lag. Aan dit tempo zullen er op het einde van mijn leven inderdaad nog maar weinig autochtonen overblijven. Of dat nu slecht of goed is, laat ik in het midden, maar een demografische niet te loochenen realiteit is het met zekerheid. Dat onze steden stilaan lijken op Bagdad, inclusief bomaanslagen, is geen fata morgana van rechtse roeptoeters.

Over de dreiging van de islam heeft Boudry inmiddels het geweer van schouder veranderd: die dreiging bestaat gewoon niet. Boudry bekijkt deze zaak thans vanuit de unilineaire evolutietheorie die we nog kennen uit het sociaal darwinisme en het negentiende-eeuwse beschavingsdenken van de Europese kolonisten. Zijn vergelijking loopt geheel mank. Vrouwen hadden in middeleeuws Nederland meer rechten dan in veel islamitische landen vandaag. We zijn er niet in geslaagd om door intercultureel contact iets van onze waarden over te brengen. Het tegendeel lijkt waar en studies wijzen uit dat Europese moslims van de derde generatie conservatiever zijn dan hun ouders. Niet toevallig rekruteerde IS vooral jongemannen. Twintig jaar lang kon Afghanistan genieten van de weldaden van mensenrechten en democratie onder auspiciën van de Verenigde Staten. Nog geen dag na de Amerikaanse terugtrekking uit Kaboel was de Taliban opnieuw aan de macht en werden alle hervormingen teruggedraaid. De Afghaanse bevolking stond erbij en keek ernaar. De Bijbel wordt al eeuwenlang bediscussieerd en bestudeerd terwijl Koranstudie zich tot op vandaag beperkt tot het klakkeloos reciteren van teksten. Elke kritiek of bedenking eindigt in een fatwa en de dood.

Sowieso getuigt de blik van Boudry op de Europese middeleeuwen als een “donkere periode van duizend jaar stilstand” van een compleet achterhaalde visie en gebrekkige mediëvistieke kennis.

Was dit boek dan alleen maar kommer en kwel? Niet helemaal. De groene ayatollahs van het klimaatalarmisme worden genadeloos door de mangel gehaald; institutioneel racisme wordt neergesabeld als de nonsens dat het is en ook de communist Thomas Piketty wordt ontmaskerd als bedrieger. Linkse stokpaardjes worden naar de slachtbank geleid.

Ik kan niet zeggen dat ik niet genoten heb van zijn boek en de verhaaltrant, maar een echte aanrader is dit allerminst. Daarvoor hangen de argumenten te veel met haken en ogen aan elkaar en bezondigt Boudry zich net iets te veel aan kersenpluk. Eigenlijk vraagt hij de lezer om niet alleen het verstand uit te schakelen, maar ook de zintuigen. In deze totale duisternis kan hij dan onze gids spelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:11 uur

geplaatst: vandaag om 13:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.