menu

Wij Zijn het Klimaat: Een Brief aan Iedereen - Kyra Gantois, Anuna de Wever en Jeroen Olyslaegers (2019)

mijn stem
2,25 (4)
4 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

64 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Ze begonnen met twee. Aan de keukentafel deelden Anuna De Wever en Kyra Gantois hun zorgen over het klimaat met elkaar en besloten: het is genoeg geweest. Op 10 januari organiseerden de Belgische scholieren een staking tegen het huidige klimaatbeleid op een door de politie aangewezen plein. Het bleek te krap voor de 3000 leerlingen die kwamen opdagen. Een week later waren ze met 12.500, de week daarna met 35.000. Anuna en Kyra werden al snel de gezichten van een protestgeneratie die zich niet langer met geruststellende woorden van politici laat wegsturen. In 'Wij zijn het klimaat' steken twee jonge klimaatactivisten een hand uit naar ons allemaal. Naar politici en beleidsmensen, naar ouders en grootouders en naar hun leeftijdsgenoten. Ze zijn naïef, zo schrijven ze zelf. Maar dat betekent hier: onontkoombaar, net zoals de toekomst, terwijl de klok tikt.

zoeken in:
avatar van mjk87
1,5
Deze meisjes kende ik niet van naam, maar toen ik de achtergrond las kon ik het ergens wel plaatsen wat ze nu precies voor rol hadden. Enfin, met hulp van een schrijver hebben ze een pamfletje geschreven aan polictici, ouders en grootouders en alle mensen dat we aan het klimaat moeten denken.

Als boekje niet heel geweldig. Het toontje is wat belerend, met opzet denk ik, maar als pamfletje overtuigt het dan niet. En echt met antwoorden komen ze ook niet. Dus meer dan roepen wordt dit niet. En ik ben allicht wat cynisch maar ik kan kinderen hierin niet heel serieus nemen. Mooi dat ze idealen hebben, maar uiteindelijk willen ze ook vliegen, biefstuk eten, auto rijden. Ergens halverwege roepen ze ook zoiets, maar dat is nu net het hele punt in dit grote debat. We zijn een bepaald leven gewend, de meesten willen dat er iets aan verandert maar niet bij hunzelf. En dat gaat niet zo snel veranderen. Daar kan je hele interessante dingen over schrijven, maar dat zat hier (begrijpelijk overigens) niet in. 1,5*.

avatar van JJ_D
3,0
mjk87 schreef:
En ik ben allicht wat cynisch maar ik kan kinderen hierin niet heel serieus nemen.

Nee? Nochtans: hoed af voor hun engagement, en voor hun doorzettingsvermogen. Als je bijvoorbeeld leest wat Anuna De Wever via sociale media over zich heen krijgt van bagger...

Wat 'Wij zijn het klimaat' betreft: we moeten ons goed realiseren wat het duo voor ogen had met hun zogenaamde pamflet. Het moest vooral een beginselverklaring zijn van waar Youth for the Climate voor staat. Slim dus om in te zetten op verbinding, om te benadrukken dat het een initiatief wil zijn dat via een breed draagvlak wil aanklagen en wil mee zoeken naar oplossingen - zonder die oplossingen zelf aan te reiken. Wat zou het ook: worden tieners verondersteld om de troep van decennia kapitalisme en liberalisme in een handomdraai op te lossen? Vrijwaren we ons eigen geweten echt zo gemakkelijk?

Nee dus. Alle respect voor 'Wij zijn het klimaat', dat er zowel inhoudelijk als stilistisch - met dank aan Jeroen Olyslaegers - staat. Geen boekje met Het Grote Antwoord Waar Iedereen Op Zit Te Wachten of Het Deus Ex Machina Voor De Toekomst, maar een realistisch perspectief, een fundering van protest waarop gebouwd kan worden, een uitnodiging tot constructief nadenken en tot dialoog. Ik herhaal: hoed af voor een maturiteit waarvan we ons moeten afvragen of we ons daar zelf op konden beroepen, toen we zo oud (wat zeg ik? jong!) waren als Anuna en Kyra...

3,25*

Gast
geplaatst: vandaag om 17:22 uur

geplaatst: vandaag om 17:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.