menu

Baekeland, of de Rooversbende van ’t Vrybusch. West-Vlaemsche Legenden - Victor Huys (1860)

Alternatieve titels: Bakelandt en de Rooversbende van het Vrijbosch | Bakelandt en de Roversbende van het Vrijbos | De Bende van Bakelandt

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Waargebeurd / Autobiografisch

357 pagina's
Eerste druk: Amand Neut, Gent (België)

Het verhaal van Ludovicus Bakelandt, leider van een beruchte bende. Bakelandt werd op 17 januari 1774 geboren en in 1798 werd hij soldaat in het Franse leger, maar de strenge tucht was niets voor hem en reeds het volgende jaar deserteerde hij. Vele dienstweigeraars en deserteurs hadden in die tijd een schuilplaats gezocht in het Vrijbos en het was daar dat Bakelandt zijn mannen ging rekruteren. Hij vormde een bende van vijfentwintig mannen en acht vrouwen en het duurde niet lang voor hij in de streek een ware terreur uitoefende. Vier jaar lang hield de bende het vol. De meesten stierven in 1803 op het schavot in Brugge.

zoeken in:
avatar van metalfist
4,0
Als kind was ik grote fan van de Bakelandt reeks van Hec Leemans (die de reeks uiteindelijk liet verwateren om aan F.C. De Kampioenen strips verder te werken...) en een aantal jaar geleden heb ik de volledige reeks verzameld. Het was in die periode ook dat ik opeens geluk had met Bakelandt en zowaar 2 boeken vond: Bendeleven in Vlaanderen - Jack Verstappen (1984) en deze Baekeland, of de Rooversbende van ’t Vrybusch. Bendeleven in Vlaanderen was een vermakelijke introductie, maar ik verwachtte wel meer inhoud van het werk van Victor Huys.

Eigenlijk moet ik zeggen dat ik 3 boeken rond Bakelandt heb gevonden, want mijn editie van het boek is uitgebracht in 2 delen van telkens ongeveer 220 pagina's. Het interessante daaraan is dat het eigenlijk een soort van 'herwerking' is door H. Van Duyn die het boek naar meer hedendaagse taal herschreef. Geen idee hoe het originele werk van Huys was, maar ik kan me voorstellen dat het hierdoor toch allemaal net iets leesbaarder wordt anno 2019. In ieder geval, voor eenieder die meer wilt weten over Bakelandt en zijn bendeleden: dit is sowieso een goede start. Huys levert een intrigerend portret af van de bende en hun kapitein en doet dat door er hier een soort van roman van te maken. De eerste misdaden van de bende waren indertijd volgens mij goed gedocumenteerd, want naar het einde toe voel je wel dat er minder informatie beschikbaar was en dat er meer gegokt werd waar de bendeleden uithingen en wat ze waren aan het doen. Dat neemt niet weg dat er een intrigerend beeld wordt gevormd en dat het eigenlijk - hoewel je weet dat ze uiteindelijk gepakt zullen worden - spannend tot aan de laatste moment blijft.

In de strips van Bakelandt is de roverhoofdman eigenlijk een held, maar het is interessant om te zien hoe hij hier eigenlijk ook al wel goede eigenschappen toegewezen krijgt. Het is en blijft een slechterik van jewelste natuurlijk, maar hij houdt zijn mannen wel in gareel (weliswaar voor een groot stuk door angst) en bekeert zich naar het einde toe tot het christelijke geloof. Al laat ik in het midden of dat effectief zo was of dat dit een knieval van de schrijver is naar het toenmalige katholieke Vlaanderen..

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:57 uur

geplaatst: vandaag om 12:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.