menu

Miyah Mutasahirah - Hazim Kamaledin (2015)

Alternatieve titels: Schoonheid Raast in Mij tot Ik Sterf | مياه متصحرة

mijn stem
geen stemmen

Arabisch
Sociaal

198 pagina's
Eerste druk: Fadaat, Amman (Jordanië)

Hazim Kamaledin is dood. Vermoord door terroristen of omgekomen tijdens een Amerikaans bombardement. Niemand weet er het fijne van. Tijdens de dictatuur van Saddam Hoessein was Hazim de alom geprezen regisseur van het bekroonde ‘Schoonheid Raast in Mij tot Ik Sterf’. Met die film nam hij Saddam op de korrel, tot de censuur er zich mee bemoeide en er een zoetsappig promotieverhaal van maakte. Tijdens zijn leven had Hazim Kamaledin niet veel vrienden. Maar nu hij er niet meer is, valt het aantal vrienden niet meer te tellen. En net nu begint zijn familie ruzie te maken over de plek waar hij, de ketter (en links op de koop toe), begraven zou moeten worden. De schrijver, die gezond en wel in leven is, toont in deze roman hoe fictie sterker kan zijn dan de werkelijkheid. Alles in zijn verhaal wordt door de oorlog tot as herleid, behalve de herinnering aan wat ooit menselijkheid was en de humor waarmee hij het lot van zijn dode dubbelganger beschrijft.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het boek is in 2016 genomineerd voor de 'International Prize for Arabic Fiction'.
Zie voor het volledige overzicht van de winnaars van en genomineerden voor die prijs:
International Prize for Arabic Fiction - Wikipedia - en.wikipedia.org

De Engelse titel van het boek is 'Desertified Waters' en volgt de Arabische titel.
Dat is in die talen ook de titel van de fictieve film uit het plot.

Bij de Vlaamse uitgave van uitgeverij Polis te Antwerpen is in september 2016 gekozen voor de lange titel 'Schoonheid Raast in Mij tot Ik Sterf', zowel voor het boek als voor de fictieve film uit het plot.

De toneelschrijver en romanschrijver Hazim Kamaledin is eind zeventiger jaren gevlucht uit Irak en uiteindelijk in België terechtgekomen. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de tekst van een reeks Belgische toneelstukken.

In zijn boek voert hij zichzelf op als verteller, maar helemaal autobiografisch is het niet ...

Gast
geplaatst: vandaag om 02:37 uur

geplaatst: vandaag om 02:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.