menu

Sonderbehandlung. Drei Jahre in den Krematorien und Gaskammern von Auschwitz - Filip Müller (1979)

Alternatieve titel: Sonderbehandlung/Speciale Behandeling: Mijn Jaren in de Crematoria en Gaskamers van Auschwitz

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Duits
Autobiografisch / Oorlog

287 pagina's
Eerste druk: Steinhausen, München (West-Duitsland)

Filip Müller kwam in april 1942 met een van de eerste transporten van Slowakije naar Auschwitz, en begon in mei te werken in de vergasinstallaties en crematoria. Hij was nog steeds in leven toen in november 1944 de vergassingen ophielden. Hij zag miljoenen komen en verdwijnen. Door puur geluk overleefde hij. Müller is noch historicus, noch psycholoog; hij is een bron, een van de weinige gevangenen die het joodse volk zag sterven en dit na kon vertellen.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Afgelopen najaar heb ik de negen uur durende documentaire Shoah (1985) van de Franse journalist-filosoof Claude Lanzmann in etappes gekeken. Het heeft een poos geduurd voordat ik de edele moed had verzameld om voor het naargeestige onderwerp van de jodenvervolging te gaan zitten. Achteraf besef ik dat ik de film veel eerder had moeten kijken. Shoah is een uitzonderlijk oorlogsdocument dat puur bestaat uit interviews met ooggetuigen van zowel daders, slachtoffers en omstanders. Bijzonder genoeg maakte Lanzmann geen gebruik van het beschikbare archiefmateriaal, maar filmde hij de lugubere omgeving van de concentratiekampen. Ook van de kampen die de nazi's reeds voor het einde van de oorlog hadden opgedoekt en daarbij hadden gepoogd hun sporen uit te wissen, zoals de Poolse kampen Triblinka en Chełmno.

Het interview dat me het meest aangreep waren de gesprekken met Filip Müller, die werkzaam was bij de Sonderkommando. De zachtaadige joodse Slowaak vertelde in het Duits kalm de verschrikkingen die hij in concentratiekamp Auschwitz aanschouwde. Tot het moment dat hij aankwam bij de uiteindelijke vergassing van de Tsjechische joden uit het familiekamp die een poos waren ontzien door de kampleiding. Hij brak bij het vertellen toen hij zag hoe de joden, waaronder vrouwen en kinderen die wisten wat hen te wachten stond, voor het oog van de SS uit protest zich niet wensten uit te kleden en het Tsjechische volkslied ten gehore brachten. De gruwelen die zich hebben voorgedaan blijven nog immer onbevattelijk.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:51 uur

geplaatst: vandaag om 02:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.