menu

What Does China Think? - Mark Leonard (2008)

Alternatieve titel: Wat Denkt China?: De Nieuwe Wereldorde volgens Chinees Model

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Engels
Ideeƫnliteratuur / Politiek

224 pagina's
Eerste druk: 4th Estate, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De opkomst van China als politiek-economische macht is onomkeerbaar. Wie zijn de denkers die China's toekomst in goede banen leiden? En hoe kijkt China naar de wereld? Mark Leonard heeft als directeur van de eerste pan-Europese denktank veelvuldig contact met zijn Chinese pendanten, de denktanks die hun invloed aanwenden om China's plek als economische wereldmacht contour en richting te geven. Leonard maakt aanschouwelijk hoe China zich opstelt tegenover de landen waarnaar het zijn producten in steeds grotere mate exporteert, wat het aandeel is van de denkende elite binnen een maatschappij zonder parlementaire traditie en hoe China zich verhoudt tot de imperialistische wereldmacht van de Verenigde Staten.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,0
Tegenvaller. Het is vooral omdat Leonard nogal rommelig is in zijn opbouw, echt een rode draad ontbreekt. Het boek bestaat uit 3 lange hoofdstukken waarvan de derde, over China binnen de wereldorde, veruit het beste is. Daar worden ook wat interessante dingen geroepen zoals de vraag of China wel wil horen bij de wereldorde, of bezig is haar eigen orde te creëren. Al blijft het verder wel oppervlakkig en weinig vernieuwend. Dan gaat het bijvoorbeeld over politiek in Afrika, maar meer dan wat feiten en getallen noemen blijft het niet. Hoe China daar verder handelt blijft buiten beschouwing. Die twee hoofdstukken daarvoor gaan over de interne politiek maar het is een wirwar aan allerlei weinig bekende Chinese economen en filosofen die aan het woord komen. Wie wie nu precies is en wat hun functie is, is door de veelheid aan personen ook nauwelijks uit elkaar te houden en behoudens een enkele interessant opmerking is dit ook weinig boeiend. het interesseert mij niet zozeer wat meneer X vindt.Wel als meneer X aan machtig of invloedrijk figuur was en wat zijn invloed was, maar meestal komt Leonard daar al niet meer aan toe. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:09 uur

geplaatst: vandaag om 20:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.