menu

He and His Man - J.M. Coetzee (2004)

Alternatieve titel: Hij en Zijn Man

mijn stem
3,25 (4)
4 stemmen

Engels / Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur

47 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

Robinson Crusoë is gered en teruggekeerd naar Londen. Zijn boek is een groot succes, zijn papegaai is dood en hij kan het gezelschap van mensen niet meer dulden. Hij zondert zich af en verzint een man die hem brieven schrijft. Over de lokeenden van Lincolnshire. Over een martelwerktuig in Halifax. Langzamerhand gaat hij ernaar hunkeren deze man te ontmoeten, hem de hand te schudden. Maar in dit leven, vreest hij, zal er geen ontmoeting komen; en als ze elkaar wél zouden ontmoeten zouden ze de tijd niet nemen om zelfs maar naar elkaar te zwaaien.

zoeken in:
avatar van Freud
Dit boek bevat het verhaal 'He and His Man' dat Coetzee als toespraak verteld heeft bij de uitreiking van de Nobelprijs in 2003, aangevuld met 'Banquet Speech', de tekst van zijn tafelrede bij dezelfde gelegenheid. Het boek bevat verder een tekst van Arnon Grunberg over het verhaal en het schrijverschap van Coetzee, en een korte biografie van de laureaat.
De twee verhalen zijn voor zover ik heb kunnen vinden niet los in het Engels verschenen.

avatar van Dimara
Grunberg is dan toch niet ook de schrijver van het boek? Wat jij vertelt klinkt meer als een soort nawoord dat hij geschreven heeft. Grunberg heeft verder niets met het verhaal zelf te maken.

avatar van psyche
psyche (crew)
Dimara schreef:
Grunberg is dan toch niet ook de schrijver van het boek? Wat jij vertelt klinkt meer als een soort nawoord dat hij geschreven heeft. Grunberg heeft verder niets met het verhaal zelf te maken.


Een nawoord is het gedeelte dat volgt na het eind van een boek of toespraak, je zou dus denken dat je de bijdrage van Grünberg inderdaad zo moet beschouwen. Grünbergs tekst wordt echter een antwoord genoemd, ik heb Hij en Zijn Man nog niet gelezen maar zag net dat de tekst van Grunberg méer pagina's omvat dan die van Coetzee.
Het zou zo kunnen zijn dat Grünberg een antwoord geeft op een door Coetzee gestelde vraag. Wat ik me zomaar kan voorstellen gezien zijn Marek van der Jagt avontuur...

avatar van Freud
Je hebt zeker een punt, zo had ik het nog niet bekeken . Maar uit wat ik erover gelezen heb, leid ik af dat het nawoord/antwoord zelf eerder literair dan verklarend is opgevat, bovendien is het ongeveer even lang als de twee verhalen ervoor samen. Zolang niemand het boek gelezen heeft, laat ik het maar zo staan.

avatar van psyche
psyche (crew)
Freud schreef:
Zolang niemand het boek gelezen heeft, laat ik het maar zo staan.


Zal het na het boek dat ik nu lees tot mij nemen

avatar van psyche
psyche (crew)
Hij en Zijn Man bevat drie teksten. Te weten 18 pagina’s: Hij en Zijn Man van Coetzee, hiernaast omvatten Coetzee’s Tafelrede 2 bladzijden.
Arnon Grunberg, volgens de achterkant van dit boekje een van onze interessantste schrijvers van dit moment, schreef een, zo valt te lezen, lucide commentaar op Hij en Zijn Man. De 22 pagina’s tekst van Grunberg begint aldus:
Het mag niet vergeten worden dat, zoals Karel van het Reve beweerde, boeken, toneelstukken en gedichten geschreven zijn om zonder uitleg door het publiek gelezen te kunnen worden.
Ik moet bekennen dat ik alleen de Tafelrede heb begrepen en het mij verder vrijwel in zijn geheel volslagen onduidelijk is waar dit boekje nu om gaat. Wie weet omdat ik niet thuis ben in het werk van Coetzee. Maar dan nog... Ik heb geen idee of Grünberg een nawoord, antwoord of commentaar geeft. Een aantal sterren voor dit werk geven laat ik ook maar na, want als ik Grunbergs openingszin lees zou dat neerkomen op 0*.
Het lijkt me niet dat dit aan de orde is als het gaat om een Nobelprijswinnaar en een tweede schrijver die ik meestal zeer waardeer. Hoewel ik mezelf toch als redelijk intelligent beschouw is deze nu onvoldoende aanwezig vrees ik.

avatar van Freud
Nu maak je me wel nieuwsgierig, ik zal toch maar eens naar het boek uitkijken .

avatar van psyche
psyche (crew)
Freud schreef:
Nu maak je me wel nieuwsgierig, ik zal toch maar eens naar het boek uitkijken .


Als ik de plot lees denk ik, helder toch, maar ik raak al lezend de (m.i. rommelige) draad kwijt. De daarop volgende Grunberg is net een 'omgevallen boekenkast' zoveel verwijzingen...

Ik ben erg nieuwsgierig naar bevindingen van jou en/of anderen!
Maak me wijzer

Arnon Grunberg is niet de auteur van dit boek, ook niet de co-auteur. De titel is He and his man. Coetzee schreef dat verhaal. Grunberg is door de uitgeverij benaderd een reactie op dit verhaal te schrijven, geen voor- of nawoord, maar een antwoord, zoals op de omslag te lezen is. Een eervolle opdracht, maar het verhaal blijft van Coetzee. Grunberg als mede-auteur gaat me dus een beetje te ver. Dan kan Maarten 't Hart ook vermeldt worden als mede-auteur van de Nederlandse versie van As I lay dying.

avatar van Freud
Ok, aangepast .

avatar van thomzi50
3,0
Sluit me deels aan bij pyshce, al bestem ik het toch maar wel: niet altijd volledig te volgen, maar bij vlagen toch ook wel sterk - dat geldt eigenlijk voor zowel de hoofdrede van Coetzee als het daaropvolgende essay van Grunberg. Er zit genoeg interessants in om het, en dat is ook weer niet zo'n harde opgave met dit aantal pagina's, boeiend te houden, al heeft het natuurlijk niet bijster veel om het lijf allemaal. Alleen aan te raden voor mensen die van Coetzee en Grunberg houden, dus eigenlijk. Gelukkig behoor ik daartoe.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:42 uur

geplaatst: vandaag om 14:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.