menu

Moneyland: Why Thieves and Crooks Now Rule the World and How To Take It Back - Oliver Bullough (2018)

Alternatieve titel: Moneyland: Een Zoektocht naar het Verborgen Geld van de Superrijken en de Multinationals

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Politiek

298 pagina's
Eerste druk: Profile Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Fout geld. Vroeger kon je dat uitgeven aan een auto, een vakantie of een bontjas. Veel meer zat er niet in. Tot een paar bankiers in Londen op een briljant idee kwamen. Zou het niet mogelijk zijn om een plek te creëren waar de belastingdienst je kapitaal nooit zou kunnen vinden? Neem bijvoorbeeld het Kanaaleiland Jersey, waar je al je geld kunt verstoppen in een mooie trust. Of denk eens aan Nevis, een Caribisch vulkaaneilandje dat zich ontwikkelde tot een onweerstaanbaar belastingparadijs dat inmiddels al meer bedrijven dan inwoners telt. In Moneyland laat Oliver Bullough ons zien hoe de superrijken, de criminelen en de multinationals erin slagen hun geld uit handen van de belastingdienst te houden. Bullough legt uit hoe onze banken witwassen en hoe sommige westerse landen tot het uiterste gaan om grote bedrijven binnen te halen, zodat uiteindelijk alleen de gewone man nog zijn belastingen betaalt. Moneyland vertelt het verbijsterende verhaal van rijkdom en macht in de eenentwintigste eeuw.

zoeken in:
avatar van eRCee
De schrijver praatte vandaag over zijn boek in Buitenhof. De twee grootste bedreigingen voor de planeet in zijn ogen: klimaatverandering en kleptocratie.

avatar van mjk87
3,5
Boeiend . Een deel is voor mij gekend, maar vooral de vele voorbeelden zijn wel nieuw en een verrijking. Bullough weet dit ook vrij helder inzichtelijk te maken. Daar speelt mee dat de opbouw lange tijd ook vrij logisch is, als een verhaal van a tot z. Later raakt hij die draad kwijt en pakt nogal wat zijstapjes die, net als eerdere voorbeelden, niet altijd interessant zijn maar als geheel is dit wel voldoende genoeg. Verder is het geheel wat droog opgeschreven maar Bullough blijft boeien door de inhoud, alleen niet door de stijl. En het is vooral een opsomming wat allemaal mis is, maar ergens had ik ook wel een toekomstvisie verwacht of oplossingen. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:28 uur

geplaatst: vandaag om 20:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.