menu

Cirkus - Jonas Karlsson (2017)

Alternatieve titel: Het Circus

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Zweeds
Psychologisch

205 pagina's
Eerste druk: Wahlström & Widstrand, Stockholm (Zweden)

De hoofdpersoon van 'Het circus' is een jonge man, single; hij houdt van muziek en struint vaak rond in de plaatselijke platenzaak, werkt in een broodjeszaak, en maakt zich niet al te veel zorgen over de dag van morgen. Tot hij op een dag met vriend Magnus het circus bezoekt, en zijn vriend tijdens een goochelact verdwijnt en ook niet meer terugkomt. Vanaf dat moment ontvangt hij regelmatig telefoontjes, waarbij niet gesproken wordt, maar hoort hij nu iemand ademen aan de ander kant van de lijn? Hij besluit muziek op te zetten voor de stille beller, en op een gegeven moment antwoordt de beller met zíjn muziek. Dan blijkt dat de hoofdpersoon zelf Magnus heet…

zoeken in:
avatar van Abubakari
4,0
Nee! Niet de synopsis lezen, gewoon dit boek(je) gaan lezen. En als je toch zo nodig de synopsis moet lezen, sla dan de laatste zin over.

Hoofdpersoon gaat op zoek naar zijn vriend die tijdens een circusvoorstelling verdwijnt. Wat volgt is een trip terug in de tijd, de hoofdpersoon mijmert over vroeger, over zijn vriendschap met Magnus. Net als hij een loner, op zoek naar een vriend om de eenzaamheid te verdrijven en het ontstaan van hun vriendschap. Ondertussen zoekt hij in het heden naar Magnus.

Muziek speelt een enorme rol in dit boek, de hoofdpersoon is veel bezig met het op associatie indelen van zijn platenkast.De beginzin is wat mij betreft direct al raak:
Het begon allemaal met de aloude discussie: Kun je echt bevriend zijn met iemand die luistert naar 'Fix You' van Coldplay?

Surrealisme en eenzame hoofdpersoon die veel met muziek bezig is. Inderdaad, ik moest aan Murakami denken. Maar het is zeker niet zo dat Jonas Karlsson Murakami na wil apen. daarvoor is de stijl van Karlsson toch weer te eigen.

Bijzonder verhaal, fijn om tussendoor te lezen, in een paar uurtjes uit en een aanrader!

Gelijk nog maar eentje van Karlsson gereserveerd bij de biep.

avatar van Abubakari
4,0
Gelijk nog maar eentje van Karlsson gereserveerd bij de biep.


De rekening, staat niet op Boekmeter en ik heb geen zin hem toe te voegen.
Hetgeen niet meer klopt, zie elders op de site [mod].

Een vrijgezelle man krijgt een rekening, of hij maar even dik 5 miljoen kronen wil betalen. Hij denkt dat het een vergissing is. Of een oplichtersbende. Is het niet, de overheid heeft besloten je levensgeluk te belasten. De man belt en komt in een kafkaesk systeem terecht, al is degene die hem te woord staat niet zo kafkaesk.

Het leven van de man wordt deels uit de doeken gedaan, hoe kan het nou dat iemand die zo weinig heeft en beleeft zoveel geld moet betalen.

Ode aan de mens die met weinig tevreden is en bovendien net als Circus een erg leuk boek. Net als Circus 4 sterren.

avatar van boekaap
4,5
Een moderne Kafka.

Dat was het eerste dat ik dacht nadat ik dit boek uit had gelezen. Eigenlijk is deze gedachte niet zo relevant want deze roman heeft nog veel meer te bieden. Voor mij was het een groot feest der herkenning. De zwaarte van de middelbare school, de liefde voor muziek, het wereldvreemd zijn en toch hopen dat het ooit beter zal worden.

Deze roman van Karlsson was zo herkenbaar dat het bijna eng werd. Het leest allemaal heerlijk weg. De humor is gortdroog en vlijmscherp maar de bittere ernst is voortdurend voelbaar. De terugblik over de jeugd van het hoofdpersonage trekt zich iets te lang en het uiteindelijke einde is geen verassing maar toch heel sterk.

Elke muziekliefhebber met een specifieke smaak, elke eenling en iedereen met een rijke innerlijke wereld moet zichzelf dit boek gunnen.

Voor mij was dit de ontdekking van het jaar en ik ben dan ook heel blij dat mijn vrouw me vandaag Fakturan - Jonas Karlsson (2014) cadeau heeft gedaan.

Klein meesterwerkje

P.s. Lees niet de achterkant van het boek om spoilers te voorkomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:24 uur

geplaatst: vandaag om 03:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.