menu

Mijn Moeders Strijd - Murat Isik (2019)

mijn stem
3,50 (9)
9 stemmen

Nederlands
Sociaal / Autobiografisch

64 pagina's
Eerste druk: Stichting CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekessay 2019. Begin jaren vijftig wordt Murat Isiks moeder Aynur geboren in een arm Zaza-dorp in Oost-Turkije. Haar ouders investeren alles in hun zoon - hun hoop voor de toekomst -, hun dochters zullen immers worden uitgehuwelijkt. Na een verwoestende aardbeving verhuist Aynur in 1966 naar Izmir, waar haar broer haar tewerkstelt als huishoudelijke hulp, waardoor ze tegen haar zin het huis moet verlaten. Door keer op keer de door hem gekozen huwelijkskandidaten af te wijzen, komt ze voor het eerst in verzet. Tot de druk zo hoog oploopt dat ze wel moet trouwen en ze begin jaren tachtig terechtkomt in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt. Tegen alle verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en voor wie voerde ze haar strijd? En welke invloed heeft schrijver en vrouwenactivist Duygu Asena op haar gehad?

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Aardig essay wel. Soms wat simplistisch en uitleggerig - vooral omdat Isik zijn moeder veelal aan het woord laat die op die manier haar verhaal doet, maar het geeft wel een behoorlijk beeld van haar jeugd en de rechten van vrouwen in een conservatieve Turkse samenleving. Leuk om te zien daarna hoe het verschil met Nederland is. Redelijk prettig geschreven verder, al is het de éne keer de moeder aan het woord, de andere keer Isik. Als er dus wordt gesproken over 'mijn moeder' of 'mijn vader' is het soms wel even wat rommelig.
Verder merk je wel dat het in Nederland eigenlijk best wel goed zit met rechten voor vrouwen. Of het boekje dat ook wil laten tonen weet ik niet, al hint het er wel vaak naar. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:26 uur

geplaatst: vandaag om 01:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.